در اینجا به تحلیل کشور کامبوج بهعنوان یکی از کشورهای موفق درزمینۀ توانمندسازی زنان بهکمک گردشگری پرداختهایم تا ارتباط میان گردشگری و توسعۀ اجتماعی - اقتصادی زنان را نشان دهیم. درنهایت بهدنبال این هستیم تا با پرداختن به کشورهای مختلف در اینخصوص و مقایسۀ آنها، کلید رسیدن به موفقیت در پروژههای توانمندسازی زنان را دریابیم. برای آسانتر شدن تحلیل، شش معیار را مورد بررسی قرار دادهایم. این معیارها عبارتاند از: نوع گردشگری، سازمانِ مشارکتکننده، نوع پروژه، نوع توانمندی، کلیدهای توانمندی موفق و شیوۀ اِعمال.
● نوع گردشگری توسعهیافته: رهایی از گردشگری جنسی و امرار معاش از طریق تولید سوغات و صنایعدستی.
● سازمان(های) مشارکتکننده: بنیادِ سومالی مام.
● برنامه: تقاضای زیاد برای گردشگری جنسی، هم از سوی بازار محلی و هم از سوی بازار بینالمللی، به فعالیتِ غیرقانونی زنان فاحشه در جنوب شرقِ آسیا منجر شد. فقر باعث شد بسیاری از زنان و کودکان، به فاحشهخانهها فروخته شوند. آنان از جنبههای اقتصادی، روانشناختی و فرهنگی سرکوب میشدند. کامبوج، در کنار تایلند و فیلیپین، یکی از کشورهایی است که شهرتِ بدی درزمینۀ گردشگری جنسی دارد.
○ انجمن تلاش برای کمک به زنانِ پریشان: سازمانی مردمنهاد در کامبوج است که در سال 1997 تأسیس شده و مرکز آن در پنوم پن (پایتخت کامبوج) است. بنیانگذار این سازمان، سومالی مام نام دارد که خود قربانی قاچاق دختران و تنفروشی اجباری بوده است. مقر اصلی این سازمان در کامبوج است و اکنون شعبههایی نیز در تایلند و ویتنام دارد.
● انواع توانمندسازی: توانمندسازیهای اجتماعی - اقتصادی و روانشناختی.
● چگونه این توانمندسازی اجرا میشود؟
بهمنظور توانمندسازی زنانی که پیشتر کارگر جنسی بودهاند، سازمان «تلاش برای کمک به زنان پریشان» فعالیتهای مهم ذیل را انجام میدهد:
○ رهایی و توانبخشی: به بیش از 250 کودک و دخترِ نوجوان در هر دوره کمکهایی درخصوص توانبخشی ارائه میشود. بنیادِ سومالی مام برای تغذیۀ افرادِ پناهجو در این برنامه، حمایت از عملیات نجاتبخشی و استخدامِ ساکنانِ تازه ملحقشده، کمکهای مالی اعطا میکند و اکنون درحال ساختِ یک مرکز مراقبت از کودکان است تا از کودکان و نوجوانانِ قربانی حمایت کند.
○ صداهایی برای تغییر: کمپین صداهایی برای تغییر، بهکمک رسانههای گوناگون و با همکاریهای راهبردی، در تلاش است تا نظرات، داستانها و افکار بردگان جنسی سابق را منعکس کند. این کمپین تلاش میکند تا به عموم مردم دربارۀ بردگی مدرن آگاهی دهد و به آنان کمک میکند تا پیچیدگیهای این موضوع را در سطح فردی درک کنند. همچنین قربانیان را توانمند میسازد تا فرصتِ شنیده شدن را به دست آورند و به رهبرانی در راه مبارزه با بردگی تبدیل شوند.
○ حمایت: کمپین حمایت تلاش میکند تا در سطح جهان، تقاضا برای قاچاق جنسی کودکان و استثمار جنسی آنان را کاهش دهد. یکی از راههای دستیابی به این هدف، تحت فشار قرار دادن دولتها برای اجرای قانون یا اصلاح آن بهمنظور رسیدگی مؤثرتر به این موضوع و اختصاص منابع بیشتر برای اِعمالِ قوانین مبارزه با استثمار کودکان است. هدف این کمپین، افزایش بازدارندگی است تا سوءاستفادۀ جنسی از کودکان را برای افرادی که مرتکب آن میشوند، دشوار و پرهزینه سازد، احتمال دستگیری مجرمان در این زمینه را افزایش دهد و تعقیب قضایی آنان را سریعتر، آسانتر و کاراتر سازد.
○ کمپین آگاهی جهانی: بنیادِ سومالی مام خود را متعهد میداند تا آگاهی جهانی را از راههای گوناگون مانند نشر اخبار، استفاده از رسانهها و صنعت سرگرمی، افرادِ معروف، از طریق سخنرانیها، تشویق دانشگاهها و دبیرستانها برای استفاده از مشارکت، جوامعِ اینترنتی و سایر شکلهای ارتباطی افزایش دهد. هدفِ کمپینِ آگاهی در جنوبِ شرقِ آسیا، آموزش به عمومِ مردم دربارۀ قوانین کنونی و تازهتصویبشده برای مبارزه با قاچاق انسان، عواقبِ کمک به این صنعتِ غیرقانونی و جنایتآمیز و چگونگی شناسایی و گزارش فعالیتهای مشکوک در این زمینه است.
○ تأمین سرمایههای خُرد: پس از اینکه دختران (از بردگی جنسی) نجات داده شدند و تحت توانبخشی قرار گرفتند، برای پیوستن مجدد به جامعۀ خود فرایندی را طی میکنند. در بسیاری از موارد، طی کردنِ این فرایند دشوار است، زیرا غلبه بر ترس و کارِ بدون وابستگی به دیگران برای آنان دشوار است. بسیاری از این افراد، با مهارتهایی که تازه به دست آوردهاند، تلاش میکنند کسب و کارهای کوچک خود را راهاندازی کنند. انجام این کار مستلزمِ سرمایهگذاری اولیه است که بسیاری از آنان این پول را ندارند. «بنیاد سومالی مام» به زنانِ پرتلاشی که میخواهند سالنهای آرایش، مغازههای خیاطی و فروشگاههای خود را داشته باشند یا از مهارتهای خود بهره ببرند، فرصتهایی برای سرمایهگذاری خُرد ارائه میدهد.
○ فرصتی برای استخدامِ دائم: استخدام در شغلی پایدار و با درآمد خوب، جنبهای مهم در سر و سامان دادن مجدد و موفقیتآمیزِ قربانیان است. همچنین این فرصت راهی است برای تغییر برداشتِ مردم از این موضوع که قربانیانِ سابق درحالحاضر چهکارهایی میتوانند انجام دهند. ایجاد فرصتهایی برای استخدام دائم از مهمترین اولویتهای «بنیادِ سومالی مام» است. درحالحاضر این بنیاد به تأمین مالی پروژهی سالنهای آرایش در کامبوج کمک میکند و بهزودی قربانیانِ تحت پوششِ برنامۀ تلاش برای کمک به زنان پریشان را که مجدداً به جامعه پیوستهاند، بهعنوان خیاط برای تولید طرحهای روسری، استخدام خواهد کرد. این روسریها در بازارهای مختلفی در ایالاتمتحده به فروش خواهد رفت. این راهی پایدار برای مقابله با قاچاق انسان و کمک به افزایش آگاهی و حمایت جهانی است.
○ دورۀ زبان: یادگیری زبان انگلیسی مهارت مهمی است که به یک فرد امکان میدهد جذابیت خود را برای کارفرمایان افزایش دهد و کارفرمایان برای ترجمه و سایر خدماتِ مربوط به زبان انگلیسی، دستمزدی حرفهای میدهند. بنیاد سومالی مام با همکاری دانشگاه رگیس در دنور، کلرادو برنامۀ جامعی با عنوانِ انگلیسی بهعنوان زبان دوم توسعه دادهاند و دخترانی که درحال گذراندنِ فرایندِ پیوستن مجدد به جامعه هستند میتوانند در آن شرکت کنند.
○ آموزش: برنامههای آموزشی پایه براساس یادگیری خواندن، نوشتن و مبانی ریاضیات فراهم شده است. بسیاری از افراد شرکتکننده در برنامۀ «تلاش برای کمک به زنان پریشان» برای اولین بار خواندن و نوشتن را فرا گرفتهاند.
○ آموزش شغلی: هدف نهایی، توانا ساختن افرادِ تحت آموزش بهمنظور رسیدن به خودکفایی (و بهویژه استقلال مالی) است. به همین منظور، به افراد فرصتهای شغلی یا فرصت راهاندازی کسب و کارهای شخصی داده میشود. آموزشهای شغلی که توسط برنامۀ «تلاش برای کمک به زنان پریشان» ارائه میشود مستقیماً به فرصتهای موجود در بازارهای محلی، توسعۀ جامعه و کمک به افراد شرکتکننده در این برنامه برای رسیدن به اهداف خود مرتبط است. این برنامهها عبارتاند از: خیاطی، آشپزی و خانهداری، آرایشگری، مدیریت کسب و کارهای کوچک، کشاورزی، بافندگی، صنایعدستی، دورههای آموزشی کوتاه و گوناگون درزمینۀ کارآفرینی و درآمدزایی و انجام فعالیتهای اجتماعی. همچنین این احتمال وجود دارد که افراد شرکتکننده در برنامۀ تلاش برای کمک به زنان پریشان برای همین برنامه استخدام شوند.
○ پیوستن مجدد به جامعه: بنیاد سومالی مام، جستجوی خانوادهها و برنامههای ملاقات با اعضای خانواده، ارزیابی وضعیت و اتحاد مجدد، حمایت از فرصتهای درآمدزایی در خانوادهها، استقرار مجدد و حضور در جامعه، نظارت و پیگیری را بهعنوان جزئی از فعالیتهای خود انجام میدهد.
● چرا این توانمندسازی با موفقیت همراه است؟
این توانمندسازی به دلایل زیر با موفقیت همراه است:
○ از گذشتۀ تاریک به آیندۀ روشن: داستان شخصی مدیر بنیاد خانم سومالی مام که خود در کودکی به یک فاحشهخانه فروخته شده بود و فعالیت کنونی موفقیتآمیز و تعهد او به حمایت از مبارزه با قاچاق انسان و گردشگری جنسی، داستانی درخشان درزمینۀ موفقیتِ توانمندسازی زنان در سطح جهانی است. او جایزههای بسیاری دریافت کرده است و شبکههایی جهانی مانند سیانان با او مصاحبه کردهاند. درنتیجه، او به فردی مشهور تبدیل شده و شبکهای جهانی برای دریافت حمایتهای مالی و پشتیبانی فنی ایجاد نموده است.
○ متنوعسازی منابعِ تأمین مالی: منابع تأمین مالی و درآمدها متنوعاند، و از روشهای مختلفی همچون حمایتهای مالی خارجی، درآمد ناشی از فروش صنایعدستی بهمنظور حمایت از کمپینهای ضد قاچاق انسان و راهبردِ کمپین کمکهای آنلاین دودلاری تأمین میشوند. دو نمونه از روسریهای ضدقاچاق انسان و دستبندهای متشکرم بهصورت آنلاین در دسترس هستند و حامیانِ خارجی و گردشگران میتوانند آنها را خریداری نمایند.
حمایت کامل: حمایتهای مالی کافی از ابتدای دورۀ توانبخشی تا پیوستن موفقیتآمیز زنان به جامعه آنها را حمایت میکند. صدها زن و دختر نوجوان از طریقِ آموزشهای تخصصی، نجات داده و توانمند شدهاند، و از حمایتهای روانی برای تعقیب آیندۀ خود، بدون توجه به سرکوبهای جامعه، بهرهمند شدهاند. سپس آنان باید دورههای آموزش شغلی و زبان را برای مشاغل آیندۀ خود بیاموزند. سرانجام، آنان حمایتهای مالی و مشاورهای، چه در زمانی که تصمیم به بازگشت به خانه را دارند و چه در زمانی که میخواهند بهطور مستقل زندگی کنند، دریافت میکنند. برای ادامه، به کتاب مراجعه کنید.
کتابهای مرتبط
توانمندسازی زنان از طریق گردشگری
125,000 تومانوزن | 0.5 کیلوگرم |
---|---|
نام مولف |
تقی اکبرپور |
شابک |
9786008731283 |
تعداد صفحه |
136 |
سال انتشار |
1397 |
نوبت چاپ |
اول |
قطع کتاب |
رقعی |
نوع جلد |
شومیز |