بخشی از کتاب بازاریابی در سفر و گردشگری
از آنجا که در عمل، اغلب تصميمات مديريت بازاريابي بر محصول، ترويج و مکان تمرکز دارد؛ در اين کتاب هر يک از موضوعات جداگانه به بحث گذاشته ميشود. در اينجا هدف، معرفي و توضيح يکپارچگي اين عوامل است؛ بهگونهاي که مقدمهاي نيز براي مباحث تحقيقات بازار و برنامهريزي استراتژی و اقدامات بازاريابي فراهم شود. گفتنی است چهار متغير مذکور همگي با حرف P آغاز ميشوند، از اين رو اصطلاح چهار P تنها براي اشاره به آميختة بازاريابي معرفيشدة مککارتي در دهة 1960 بهکار ميرود. شايان ذکر اينکه چهار P معرفيشدة مککارتي، اساساً توليدکنندهمحور (فروشندهمحور) است، در حاليکه کاتلر چهار P را به چهار C تغيير داد و آنها را با رويکرد مشتريمحور بيان کرد که در تفکر بازاريابي خدمات مدرن و در عصر افزايش رقابت، موضوع مهمي بهشمار ميرود:
- محصول به معناي ارزش مد نظر مشتري (منافع دريافتشده و کيفيت تجارب کسبشده در راستاي برآوردن خواستهها، کيفيت خدمات دريافتي و ارزش پول پرداختي آنها در مقايسه با شرکتهاي رقيب)؛
- قيمت بهمعناي هزينه (قيمت درواقع تصميمي است که به عرضه مربوط است، ولي هزينه بر مشتري تأکيد ميکند که باز هم با رقبا مقايسه ميشود)؛
- ترفيع بهمعناي ارتباطات (اين عامل تنها شامل تشويق به خريد نميشود، بلکه همة اشکال گفتوگوي مشتري و فروشنده، اعم از ارائة اطلاعات، تعامل دوطرفه و بازاريابي رابطهاي را دربرميگيرد)؛
- مکان بهمعناي راحتي (دسترسي مشتري به محصولي که قصد خريد آن را دارد).
دستهبندي بالا به «بازاريابي مشتريمحور» مربوط است که در آن، سازمان فعاليتهاي بازاريابي و ديدگاههاي خود را با ديدگاه مشتريان هماهنگ ميکند. در سالهاي اخير اين مفهوم توسعه يافته است که در انتهاي فصل بيشتر به آن پرداخته ميشود، اما ادامة مطلب به بحث تفصيلي دربارة هر يک از چهار (يا هشت) متغير آميختة بازاريابي اختصاص دارد.
همانگونه که در فصل 6 توضيح داده شد، محصول چيزي است که براي مشتريان آتي در نظر گرفته شده است؛ به بيان ديگر، ويژگيهاي محصول طبق تصميمات استراتژيک مديريت و در پاسخ به آگاهي مديران از خواستهها، نيازها و منافع مدنظر مشتري طراحي شده است. در گردشگري، اجزاي محصول عبارتاند از:
- طراحي اساسي اجزايي که همگي با هم در قالب «پيشنهاد» به مشتريان عرضه ميشود. براي مثال، بستة تعطيلاتي کوتاهمدتي که توسط گروه هتل، بازاريابي ميشود؛
- سبک و محيط ارائة محصولات خدماتياي که مشتريان مستقيماً در آنجا حضور دارند. اين مورد، بهطور عمده به طراحي محيط فيزيکي مربوط است ـ که به آن شواهد فيزيکي هم گفته ميشودـ و با توجه به آن، مشتري درخصوص تصوير و قيمت محصول، قضاوت ميکند؛
- عنصر خدماتي شامل تعداد، آموزش، نگرش و ظاهر کارکناني که در فرايند تحويل خدمت به مشتري در خط مقدم هستند؛
- برندگذاري و ارتباطات؛ محصولات خاص با مجموعة مشخصي از ارزشها، نام منحصربهفرد، تصوير و انتظارات، شناسايي ميشوند.
امروزه در بازاريابي، محصول گردشگري و سفر بهگونهاي طراحي ميشود که منطبق بر نيازها و انتظارهاي مشتريان هدف و توانايي پرداخت آنها باشد. بيشتر سازمانها، چندين محصول را براي برآوردن احتياجات شناساييشدة چند بخش، توليد و بازاريابي ميکنند. براي مثال، تورگردانان مجموعهاي از محصولات را در بروشورها تبليغ ميکنند، يا هتلهاي بزرگ چندين محصول جداگانه از محصولات کنفرانسي تا جلسههاي تجاري و تفريحي را در بستههاي کوتاهمدت عرضه ميکنند.
قيمت درواقع بهاي مذاکرهشده و منتشرشده براي يک محصول بين يک توليدکننده با هدف دستيابي به حجم فروش، درآمدزايي و مشترياني است که بهدنبال محصولات جايگزين هستند. معمولاً محصولات گردشگري، قيمتهاي منتشرشده و منظمي دارند و شامل يک يا چند نوع تخفيف ميشوند. قيمتهاي ترويجي در پاسخ به نياز بخشهاي خاصي از بازار يا در راستاي تنظيم تقاضا و مديريت آثار فصليبودن و همچنين رقابت ناشي از ظرفيت زياد بازار اعمال ميشوند. قيمت همچنين نسبت به بحرانهاي اقتصادي (مانند سال 2008 که به مازاد ظرفيت ناگهاني و بيبرنامه منجر شد)، واکنش نشان ميدهد.
ترفيع يا ارتقا ملموسترين و مشاهدهپذيرترين عنصر چهار P است و شامل تبليغات، ايميل مستقيم، ترفيعات فروش، بازارپردازي، فعاليتهاي نيروي فروش، چاپ بروشور، ارتباطات اينترنتي و فعاليتهاي روابط عمومي ميشود. تکنيکهاي ترفيعي که بهمنظور آگاهکردن و برانگيختن مشتريان آتي بهکار ميرود، تقاضا را تحريککرده و مشتريان را تشويق به خريد ميکند و بهطور مستقيم از طريق توليدکننده يا کانال توزيع اعمال ميشود. ارائة اطلاعات ارتباطي حمايتکننده بهمنظور افزايش آگاهي و ايجاد نگرش مثبت نسبت به محصولاتي که به مشتريان کمک ميکند و موجب تکرار خريد و تصميم به خريد آنها ميشود نيز، ممکن است از ديد توليدکننده جزئي از ارتباطات در نظر گرفته شود. انواع روشهاي ارتباطي، همانگونه که در فصل 5 اشاره شد، از فيلتر ادراکي مشتريان عبور ميکند و به آن «آميختة ارتباطات يکپارچه» يا «آميختة ترويجي» ميگويند، در بازاريابي استفاده ميشود. اين اصطلاحات در فصل 16 بسط داده شده است.
مهم است که خواننده بتواند ارتباط بين ارتقا و ساير اجزاي چهار P بازاريابي را درک کند. اگرچه بهطور مشخص، ارتقا و ارتباطات يکي از اهرمهايي است که براي مديريت تقاضا استفاده ميشود؛ اين فاکتور بدون هماهنگي با سه عنصر ديگر، مؤثر واقع نميشود.
در بازاريابي، بهطور سنتي مکان به همة نقاط فروش گفته ميشود که براي دسترسي مشتريان به محصولات گردشگري تعبيه شده است. براي مثال، عنصر مکان براي دنياي ديزني در آمريکا، تنها اورلاندو و فلوريدا نيست؛ بلکه چندين آژانس مسافرتي و تورگرداناني که در شمال شرق آمريکا و سراسر جهان قرار گرفتهاند نيز، محصول اين شرکت که همان بليط ورود به دنياي ديزني است را به فروش ميرسانند. آژانسهاي مسافرتي يکي از روشهايي است که مکان يا دسترسي آسان را براي مشتريان دنياي ديزني يا درواقع براي بيشتر محصولات سفر و گردشگري فراهم ميکنند. براي مثال دسترسي آسان به اماکن خودپذيرايي، استفاده از روشهايي مانند ايميل مستقيم به خريداران بالقوه، تماس تلفني و سيستمهاي کامپيوتري رزرواسيون است. طي دهة گذشته، استفادة اغلب کسبوکارهاي سفر و گردشگري از اينترنت پرسرعت، به مفهوم دسترسي راحت و در منزلِ ميليونها خريدار جهاني معنا بخشيده است. در فصلهاي 13 تا 15 بهطور مفصل نشان داده شده است که چگونه گرايش به ICT، بازاريابي سفر و گردشگري را تغيير داده و چهار P سنتي را بهصورت آنلاين ارائه ميدهد.
کتابهای مرتبط
بازاریابی در سفر و گردشگری
وزن | 2 کیلوگرم |
---|---|
نام مولف |
آلن فایال, میکاییل مورگان, ویکتور تی.سی. |
نام مترجم |
دکتر طهمورث حسنقلی پور یاسوری, دکتر غلامحسین نیکوکار, فاطمه باقری |
سال انتشار |
1396 |
نوبت چاپ |
اول |
تعداد صفحه |
620 |
شابک |
9786008731023 |
قطع کتاب |
وزیری |
نوع جلد |
شومیز |