بریده‌های کتاب

نمایش رویدادها

مقدمه؛ نمایش روی صحنه چیست؟

عبارت نمایش روی صحنه از اجرای نمایش در صحنه تئاتر گرفته شده است. این عبارت به گرد هم آوردن اجزای تئاتر، به‌منظور نمایش آن بر روی صحنه برمی‌گردد. اغلب رویدادهایی که در آن‌ها از این عبارت استفاده شده، رویدادهایی هستند که در مکانی شبیه ارائه تئاتر برگزار می‌شوند.
نمونه‌هایی از این دست رویدادها عبارت‌اند از: جشن‌ها و میهمانی‌های شرکتی، تشریفات و مراسم اهدای جایزه، رویدادهای کنفرانسی، کنسرت‌ها، جشن‌های بزرگ عروسی، شام‌های شرکتی و رویدادهای افتتاحیه و اختتامیه.
از ملاحظات اصلی نمایش رویداد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 انتخاب زمینه و طراحی رویداد
 انتخاب محل برگزاری
 مخاطبان و میهمانان
 صحنة برگزاری
 انرژی، نور و صدا
 جلوه‌های ویژه و سمعی و بصری
 تدارکات و پذیرایی
 اجراکنندگان
 کارکنان و خدمه
 میهمان‌نوازی
 برنامه زمانی تولید
 ضبط و ثبت رویداد
 احتمالات
در این فصل، موضوع نمایش رویداد براساس عوامل عنوان‌شده تجزیه‌وتحلیل می‌شود. نوع رویداد مشخص خواهد کرد که هریک از این عوامل بر عوامل دیگر چه برتری دارد و اهمیت آن در چیست. ابزارهای نمایش رویدادهای مختلف درواقع ابزارهای مشترکی به این شرح‌اند: پلان صحنه، افراد و فهرست مسئولیت آنان و برنامة زمانی تولید.

انتخاب زمینه و طراحی رویداد

هنگام نمایش یک رویداد، برای ایجاد تم یا زمینه باید تصمیم مهم هنری و خلاقانه‌ای گرفته شود. زمینه رویداد درحقیقت آن را از رویدادهای دیگر متمایز می‌سازد. ماهیت و نوع رویداد از هر نوعی باشد، پس از انتخاب زمینة آن، لازم است عوامل رویداد به‌گونه‌ای طراحی شوند که با آن همخوانی و مطابقت داشته باشند؛ برای مثال برگزارکننده یک میهمانی شرکتی، اروپای قرون وسطا را به‌عنوان زمینه (تم) انتخاب کرده است. در میهمانی شرکتی از نوع قرون وسطایی، سرگرمی‌ها و مواد خوراکی برای پذیرایی باید با نوع زمینه هماهنگ باشند. ممکن است سرگرمی‌ها شامل نوازندگی سیار و شعبده‌بازی باشد و تهیه و تدارک مواد خوراکی می‌تواند کباب و شراب را شامل شود. همچنین هماهنگی نور و صدا با تم باید تکمیل‌کننده سرگرمی‌های مذکور باشند. در شکل 1-13 عوامل نمایش نشان داده شده و در آن بر نقش اساسی زمینة رویداد، تأکید و تمرکز شده است، اما لازم است به یاد داشته باشیم که این حدود در رویداد به‌طور صریح و روشنی تعریف نشده‌اند.

نمایش رویدادها

طراحان زمینه، اهمیت نمایش را به‌صورت زیر شرح می‌دهند:
مأموریت ما درزمینۀ طراحی زمینه این است که رویدادهایی منحصربه‌فرد و فراموش‌نشدنی خلق کنیم. هنگامی که تلاش می‌شود تا فضایی پرطراوت و شاد ایجاد شود، لازم است برنامه‌ریزی به‌صورت دقیق انجام شود. مواردی ازقبیل روشنایی، فضا، سروصدا و مبلمان و... درحقیقت ابزارهای هستند که در مهمانان اثرگذارند. نور و روشنایی بد و نامطلوب، سروصداهای ناخواسته و شلوغی یا استفادة نامناسب از فضا می‌توانند به‌سبب تأثیرگذاری در واکنش میهمانان به محیط خود، باعث ایجاد اختلال شده و درنتیجه میهمانان به محیط بیرون از رویداد کشیده شوند. با مدیریت صحنه و مدیریت محیط می‌توان اطمینان حاصل کرد که میهمانان در محل برگزاری می‌مانند و در زمان مقرر و مناسب به منزل خود بازخواهند گشت.

برنامه‌ریزی

برنامه رویداد درواقع جریان اجراکنندگان، سخنرانان، پذیرایی و عوامل دیگر رویداد در طول زمان است. برنامه‌ریزی، صورت و فهرست اجرا به شمار می‌رود. برنامه‌ریزی مانند تمام عوامل نمایش بر روی صحنه در حقیقت هم هنر و هم علم است. برنامه رویداد به موارد زیر بستگی دارد:
 انتظارات مخاطب
 محدودیت‌های محل برگزاری و زیرساخت
 فرهنگ حامی مالی
 آمادگی عناصر نمایش و رابطه‌آن‌ها با یکدیگر
 آماده‌سازی و تدارکات
برنامه‌ریزی را با مثال مربوط به موسیقی شرح می‌دهیم: گروه موسیقی با آلات برنجی نمی‌توانند در نزدیکی گروه موسیقی فلوت‌زن اجرا کنند؛ چون اجرای آن‌ها با ضربه‌های موسیقایی متفاوتی همراه است. برنامه رویداد نیز دارای ریتم و آهنگ خاص خود است. ترکیب سرگرمی، تدارکات و پذیرایی و سخنرانی‌ها باید به‌خوبی برنامه‌ریزی‌شده باشد تا زمان نمایش و زمان استراحت به‌قدر کافی وجود داشته باشد.

انتخاب محل برگزاری

انتخاب محل برگزاری تصمیمی اساسی است که باعث می‌شود بسیاری از عناصر نمایش، به‌واسطة آن تعیین شوند. در شکل 2-13 عناصر مهم در انتخاب محل برگزاری ارائه شده‌اند. محل برگزاری می‌تواند بخشی مشخص از تم یا زمینة رویداد به شمار رود؛ مثلاً یک میهمانی شرکتی که در باغ‌وحش برگزار می‌شود درواقع از محل برگزاری به‌عنوان بخشی از تجربه رویداد استفاده می‌کند، اما بسیاری از رویدادها در داخل چهاردیواری‌ها برگزار می‌شوند. این محل را می‌توان به‌مثابه پرده نقاشی در نظر گرفت که رویداد مذکور بر روی آن نقش بسته و نقاشی شده است. رویدادها را می‌توان در برخی فضاهای غیرمعمول به روی صحنه برد و این فضاها از کارخانه‌های بلااستفاده، پارک‌ها، پارکینگ‌های خودرو یا مراکز خرید تا صحنه‌های معلق یا تریلرهای پشت‌مسطح، متغیر است. مدیر رویداد می‌تواند از محیط و فاکتورهای موجود در آن بهره‌برداری کند تا تجربه رویداد را ارتقا بخشد.

 موقعیت مکان.
 هماهنگی و انطباق محل برگزاری با زمینه رویداد.
 انطباق و هماهنگی اندازه و بزرگی محل برگزاری با بزرگی رویداد.
 ترکیب‌بندی محل برگزاری از قبیل ترکیب‌بندی و چیدمان صندلی‌ها.
 سابقه برگزاری رویداد در این محل از قبیل شهرت و اعتبار محل برگزاری.
 دسترسی.
 چه چیزهایی در محل برگزاری قابل ارائه هستند.
 حمل‌ونقل به محل برگزاری، از محل برگزاری به مکان‌های دیگر و پیرامون آن؛

پارکینگ.

 دسترسی‌ها برای کارکنان و افراد معلول، VIPها و غیره.
 سرویس‌های بهداشتی و امکانات دیگر.
 وسایل پذیرایی و پیش‌خدمت‌های انتخابی.
 برق (میزان موجود و خروجی‌ها) و نور.
 برقراری ارتباط ازجمله تلفن.
 وضعیت آب‌وهوا، خرد اقلیم، وزش باد و غیره.
 خروجی‌ها و پلان‌های اضطراری.

شکل 2-13 عناصر مؤثر در انتخاب محل برگزاری
جست‌وجوی اینترنتی نقش و تأثیر بسیار زیادی در انتخاب محل برگزاری داشته است. استفاده از یک موتور جست‌وجو اغلب قدم اول در بررسی محل برگزاری مناسب به شمار می‌رود. پس از وارد کردن برخی اطلاعات خاص (مانند تعداد حضار، موقعیت و مکان تقریبی و نوع رویداد)، در برخی از وب‌سایت‌ها گزینه‌ها و انتخاب‌هایی از محل‌های برگزاری نمایش داده می‌شود. هتل‌های بزرگ، مراکز همایش‌ها و نمایشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و محل‌های برگزاری ساخته‌شدة هدفمند دارای وب‌سایت‌هایی هستند تا امکان انطباق و هماهنگی الزامات و شرایط رویداد با مشخصات محل برگزاری فراهم شود، اما این روش نیز مانند روش‌های استفاده از عکس‌ها و بروشورها جهت برآورد یک محل برگزاری محدودیت‌هایی دارد. این وب‌سایت‌ها ابزاری برای فروش محل برگزاری هستند و روشی برای ارائه توضیح و توصیف تخصصی و ویژه به شمار نمی‌روند. علاوه بر این بسیاری از این محل‌های برگزاری نیز ممکن است ارائه و نمایش اینترنتی نداشته نباشند. جست‌وجوی اینترنتی فقط نشان‌دهندة محل‌های برگزاری است که انتظار می‌رود میزبان رویدادهایی باشند. اگر رویداد مذکور واقعاً خاص و ویژه باشد، محل برگزاری نیز بخشی از این تم و زمینه خواهد بود و باید دقت نظر بیشتری به عمل آید.
ملاحظه و مسئله نهایی به‌هنگام انتخاب یک رویداد این است که آیا برای انجام این کار به مکان فیزیکی نیاز است یا خیر؟ رویدادها با گسترش کنفرانس‌های ویدئویی و گسترش و پیشرفت‌های گسترده در اینترنت می‌توانند در فضاهای سایبری اتفاق بیفتند. در برخی از رویدادها مانند کنسرت‌های موسیقی مشاهده می‌شود که این رویدادها به‌طور زنده به شیوة سنتی و قدیمی در محل برگزاری اتفاق می‌افتند، اما مخاطبانی در سطح جهانی می‌توانند هم‌زمان این رویداد را مشاهده و یا تجربه کنند. در این نمونه دسترسی به امکانات و حمایت تخصصی و تکنیکی (برای مثال پهنای باند بزرگ خط تلفن و اینترنت) یک ملاحظه و مسئله خواهد بود.
در بخش‌های دیگر مانند نمایشگاه و کنفرانس‌ها، فناوری به‌گونه‌ای به کار گرفته شده که می‌تواند از طریق میزبانی از راه وب‌سایت و پشتیبانی ابزارهایی برای مشاهده و در برخی موارد ابزارهایی جهت برقراری ارتباط، تجربه رویداد به‌صورت زنده را حمایت و پشتیبانی کند. پیشرفت‌های نسبتاً جدید در فناوری اینترنت به همراه زیرساخت‌های ارتباط از راه دور سریع‌تر این امکان را فراهم کرده که کنفرانس‌ها صرفاً به‌صورت آنلاین برگزار شده و افراد از طریق تصویری یا با اجلاس ویدئویی یا از طریق ارسال پیام متنی، هم‌زمان با یکدیگر در ارتباط باشند. نمایشگاه‌ها نیز می‌توانند در محل‌های نمایشگاه مجازی برگزار شوند. ارزش چنین پیشرفت‌هایی به‌تازگی مشخص شده است طوری که برخی از مفسران، مرگ رویدادهای زنده را پیش‌بینی کرده‌اند. البته مفسران دیگر به بازدیدکنندگان عنوان کرده‌اند که این پیشرفت‌ها را وسیله‌ای دیگر برای پشتیبانی یا پیشرفت و بهبود تجربه رویداد تلقی کنند.  برای ادامه به کتاب مراجعه کنید.

کتاب‌های مرتبط

مبانی جامعه‌‌شناسی فرهنگی

125,000 تومان
وزن 0.5 کیلوگرم
نام مولف

پیمانه عسگری

شابک

9786227239676

تعداد صفحه

206

سال انتشار

1400

نوبت چاپ

اول

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *