بریده‌های کتاب

نحوۀ آغاز يك تحقیق

اين عبارت كه با يك شروع خوب، نصف راه را طی كرده‌ايد، در مورد پروژه‌های تحقیقاتی نیز کاملاً صادق است. يك پروژۀ تحقيقاتی هميشه با يك ايدۀ پژوهشی آغاز می‌شود. هر چند كه يافتن يك نقطۀ شروع در تحقيق برای بسياری از دانشجويان كار دشواری است و دلیلش نیز ممکن است این مسئله باشد كه تا به حال، دامنۀ يادگيری و شناخت آنها، عمدتاً توسط استادان تعیین و هدایت شده است.
اين يك جهش بزرگ است كه باعث تغيير روش منفعلانۀ يادگيری آموزش سنتی به روش منتقدانه و فعال می‌شود. به هر حال، روش‌هایی وجود دارند كه به شما جهت خلق ايده‌هایی برای تحقيق، انتخاب يك موضوع خاص و طرح سؤالات تحقیق، کمک می‌کنند. برای مثال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  حوزه‌های موردعلاقۀ خود را تعيين کنید؛
  •  از تجربيات شغلی خود درزمينۀ آن حوزۀ خاص استفاده کنید؛
  •  گرايشات شغلی خود را دنبال کنید؛
  •  تحقيقات موجود را مطالعه کنید؛
  •  از يك پ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ژوهشگر فعال، راهنمایی بخواهید؛

حوزه‌های موردعلاقه

شايد بهترين راه برای انتخاب حوزۀ تحقيق اين باشد كه از خود بپرسيد: از اين تحقيق چه می‌خواهم و اين تحقيق در آينده چه كمكی به من خواهد كرد؟ واژۀ آينده در اينجا يك واژۀ كليدی است. اغلب اوقات دانشجويان، جستجو برای يك موضوع تحقيقی را برپایۀ مسیر شغلی انتخابی برای خود در آینده، تعیین می‌کنند. برای اين دانشجويان پروژۀ تحقيقاتی نه تنها حل مشكل و سایر مهارت‌های کسب‌شده در طول تحصیل را اثبات می‌کند، بلكه همچنين شواهدی مبنی بر درك عميق‌تر آنها از حوزۀ تحقيق را نيز فراهم می‌آورد.

تجربيات شغلی قبلی

بسياری از دانشجويان رشتۀ گردشگری و هتل‌داری تجربه‌هایی را هم به‌عنوان كارمند، مشتري و مهمان داشته‌اند. اين تجربه‌ها به شما امکان خواهد داد تا گسترش حيطه‌‌ای را كه شما بيشتر می‌خواهيد درباره‌اش تحقيق انجام دهید، مشخص کنید، به‌عنوان مثال، به‌عنوان يك كارمند ممكن است به موضوعات منابع انسانی و عملكردی كه با آن روبه رو هستيد، علاقه‌مند باشيد، يا به‌عنوان یك مشتری به موضوعات خدمات مشتری و بازار كه با آن مواجه هستيد علاقه نشان دهيد؛ و يا اگر شما با کارآفرینان كار كرده باشيد، ممكن است به حيطه‌های تحقيقی استراتژيک، مالی و کارآفرینی علاقه‌مند باشيد.

گرايش شغلی

يكی ديگر از راه‌های خلق ايده‌های پژوهشی توجه به تفكر رايج، پيشرفت‌ها و جريان‌هاي تحقيقاتی است. در این ارتباط می‌توان در سمينارها و کنفرانس‌های پژوهشی رايج حضور یافت و يا حتی توجه به موضوعاتی داشت كه در وب‌سایت‌های خبری اينترنتی مختلف و مطبوعات تجاری مطرح می‌شوند.

تحقيقات موجود

  • رايج‌ترين منبع برای ايده‌های پژوهشی، تحقيقات جاری و گذشته هستند. ممكن است با خواندن مقالات برتر در مجلات گردشگری و هتل‌داری، شروع کنید. مانند:
  •  مدیریت گردشگری؛
  •  سالنامۀ تحقیقات گردشگری؛
  •  مجلۀ بین‌المللی مدیریت مهمانداری؛
  •  فصلنامۀ کورنل؛
  •  اين مجلات به‌صورت چاپی در كتابخانه‌های بسياری از دانشگاه‌ها وجود دارند و يا از پايگاه‌های اطلاعاتی قابل دریافت هستند. با مطالعۀ اين منابع، از افكار معاصر و جاری آگاهی می‌یابید. لابی (2004) بيان داشت که بيشترين فايده بعد از خواندن مقالات از طریق مطرح کردن پرسش‌های استاندارد دربارۀ آنها حاصل می‌شود؛ يعنی سؤالاتی كه به‌عنوان "چه" مطرح می‌شوند. مانند چه كسی، چه چيزی، چه جایی، چه زمانی، چرا و چگونه.

توصیه‌های یک پژوهشگر فعال

يك منبع مفيد برای ايده‌های پژوهشی، محققان موجود، استادان، دستياران پژوهشی يا دانشجويان مقطع دكترا در دانشگاه خودتان هستند. همچنین، كسانی كه در كارگاه‌ها، سمينارها و يا كنفرانس‌ها به ارائۀ فعالیت‌های خود می‌پردازند نیز می‌توانند منبع مفیدی باشند.
اگر مسائل پژوهشی را دنبال ‌كنيد، می‌توانید کارهایی را بيابيد كه براي شما جذاب باشند. يك راه خوب اين است كه از محققان بپرسيد كه چگونه تحقيق خود را انجام داده‌اند و آيا زمانی كه می‌خواستند كار را شروع كنند، از هر آنچه اكنون می‌دانند آگاهی داشته‌اند؟ به همين ترتيب، اگر شما يك نوشتۀ خوب را بخوانيد ممكن است با نويسندگان آن نوشته تماس بگيريد. نويسندگان از اينكه بفهمند كارشان جالب و جذاب بوده، خوشحال می‌شوند و اغلب آنها توصيه‌هايی را پيشنهاد می‌كنند و نسخه‌هايی را كه هنوز منتشر نشده‌اند، در اختيار شما قرار می‌دهند و حتی ممكن است به شما مشاوره بدهند.
زمانی كه حوزۀ کلی تحقيق مشخص شد، تصمیم بعدی در این زمینه، انتخاب موضوع تحقیق است. از آنجا كه اين تصميم‌گيری تمام مراحل فرايند تحقيق را تحت تأثیر قرار می‌دهد، شايد مهم‌ترين تصميمی باشد كه خواهيد گرفت. در این رابطه، انتخاب موضوعی که مورد علاقۀ شما باشد، اهمیت زیادی دارد. حتی اگر پژوهش مطابق خواست و برنامۀ شما پیش نرود، باز هم انتخاب موضوع می‌تواند به محقق در حفظ خط سیر در طول کار کمک نماید.
از سوی ديگر، آيا فقط يافتن يک موضوع جذاب كافی است؟ ممكن است ويژگی‌های يک موضوع ايده‌آل ناسازگار باشند. به‌عنوان مثال، موضوع می‌تواند بحث‌برانگيز باشد و حوزه‌های غير قابل كشف و سؤالات بی‌جوابی را پس از تحقیق بر جای گذارد که می‌تواند تحقیقات آتی را تحت تأثیر قرار دهد. از طرف دیگر، ممکن است حوزۀ تحقيقی انتخابی بسيار شلوغ باشد و بعد از تحقيق فقط خستگی آن برای شما باقی بماند. به اين معنی كه هر چند برای شما جذاب است اما از قبل اشباع شده است. تانگ به نقل از ‌هامبریک بیان می‌کند که در این زمینه، سه دسته افراد وجود دارند: افرادی كه علت رويدادها هستند، افرادی كه به روی دادن پدیده‌ها می‌نگرند و افرادی كه از رويدادها شگفت‌زده می‌شوند. هامبریک بيان داشت كه مدرسۀ مديريت اسلوان در مؤسسۀ فناوری ماساچوست، این سه دسته افراد را به‌صورت زیر توصیف نموده است: افرادی که می‌گویند کاش آن کار را می‌کردیم؛ افرادی که می‌گویند خوشحالم كه يكی آن را انجام دادم و افرادی که می‌گویند چرا اصلاً، کسی می‌خواهد آن را انجام دهد؟
همچنين اگر كسی تحقيق در يك حوزه‌ را به‌عنوان یک ابزار برای كارهای آينده و اشتغال بداند، در آن صورت، موضوع باید به‌روز و جدید باشد و موضوعات مديريتی بنيادی را مورد توجه قرار دهد ـ آنهايی كه امروز مهم است و در آينده نيز مورد توجه خواهد بود. با این وجود، بايد مراقب باشيد كه فقط دنبال موضوعات به روز و رایج نباشيد؛ مثلاً موضوعی می‌تواند در یک لحظه بسيار جالب توجه و مهم باشد، یا فقط يک جریان زودگذر باشد و بعد از چند سال، كنار گذاشته شود.
برخی از دانشجويان به حوزه‌های نو تحقيقی علاقه‌مندند. در اين صورت، آنها فرصت ثابت كردن سطح بالايی از خلاقيت را دارند؛ هرچند ممکن است نحوۀ تدوین موضوع پیشنهادی در ابتدا مشخص نباشد و اين‌که چنين تحقيقات، اغلب تا حدی ذهنی باشند ـ به‌ويژه زمانی كه موضوع تحقيق به قدر كافی وسيع نباشد تا انگيزه و علاقه را در ميان محققان برانگيزد.
از سوی ديگر، پژوهش‌هايی كه براساس تحقيقات گذشته انجام می‌شوند، جهت اکتشاف و در بسیاری از موارد برای گسترش و بهبود شناخت ما از پدیده‌ها، از پایه‌های موجود کنونی استفاده می‌کنند.
بالاخره يك موضوع بايستی يافته‌ها و ادراكات گذشته را كه ديگر با هم متناسب نيستند به چالش بکشد و چيزي را كشف كند كه جایش خالی است و احتمالاً مستلزم انجام يك تحقيق خوب است. کوهن بیان می‌دارد که انقلاب‌های علمی با رشد این عقیده شکل می‌گیرند که پارادایم‌های کنونی قادر به شناخت پدیده‌ای نباشند که خود پارادایم قبلاً ایجاد کرده بود. به بيان ديگر، پارادایم‌های موجود تا زمانی پایدار هستند كه شواهدی دال بر نقض آن پارادایم یافت نشوند. از سوی ديگر، يك موضوع پژوهشی بايستی متناسب با توان و كشش شما باشد و همچنین، بايد توجه دقیقی به مدت زمان مجاز برای پژوهش و دستیابی به منابع و محدودیت‌های آن داشت.

کتاب‌های مرتبط

روش تحقیق در گردشگری و هتل‌داری

250,000 تومان
وزن 1 کیلوگرم
نام مولف

لِونت آلتیانی، الکساندروس پاراسکواس

نام مترجم

صادق صالحی، پگاه ایزدی، سالار کُهزادی، زهرا پازوکی‌نژاد

شابک

9786007127445

تعداد صفحه

360

سال انتشار

1398

نوبت چاپ

دوم

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *