بریده‌های کتاب

مفاهیم نظری کلیدی: کالایی شدن فرهنگ، اصالت‌بخشی

کالایی شدن فرهنگ

تحقیقات نشان می‌دهد که مجموعه ای از پویایی‌‌‌ها در ارتباط با توسعۀ‌‌‌ گردشگری‌‌‌ در لونن‌برگ اتفاق افتاده است که در حال حاضر موجب تهدید آینده و پایداری این اجتماع شده‌اند. نخست، شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند کالایی شدن فرهنگ محلی به‌دلیل‌‌‌ گردشگری‌‌‌ در این اجتماع اتفاق افتاده است. این فرایند، فرهنگ محلی را به یک کالا تبدیل می‌کند که انتظار می‌رود برای مصرف به دیگران ارائه شود. این موضوع باعث شکل‌گیری فلسفه‌ای کاملاً متفاوت با فلسفۀ زیربنایی اجتماع محلی می‌شود، فلسفه‌ای که با آنچه در زندگی نسل‌های متوالی این روستا جریان داشته، کاملاً متفاوت است. دومین پویایی ایجادشده در لونن‌برگ تجدید حیات است، مفهومی که عمدتاً دربارۀ آلونک‌های شهری به کار برده می‌شود، اما به‌سرعت در حال استفاده برای نواحی روستایی است.
فلورا اظهار داشت که عموماً سرمایه به‌عنوان "ذخیره‌ای از منابع باارزش است که دارای قابلیت تولید امواجی از منافع است." بوردیو به سرمایۀ فرهنگی به‌عنوان دانش‌، مهارت‌‌‌ها و خلق و خوی کسب‌شده اشاره دارد. به هر حال در‌‌‌ گردشگری‌‌‌ معاصر، فرهنگ محلی و ابعاد مختلف آن درنهایت به‌عنوان یک ابزار سرمایه نشان داده شد. از طریق‌‌‌ گردشگری‌‌‌، فرهنگ محلی به ابزار اصلی برای رونق اقتصادی تبدیل می‌شود و انتظار ایجاد یک موج دامنه‌دار برای اجتماع به حفظ قابلیت‌های اقتصادی در زمان حال و آینده کمک می‌نماید. قبل از فرایندهای کالایی شدن فرهنگ، از آن به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای بایک حس اقتصادی مورد توجه قرار نمی‌‌‌‌‌گرفت، اما به‌عنوان یک بعد از توسعۀ اجتماعی در زندگی اجتماعی مورد توجه بود.
کالایی شدن فرهنگ برای‌‌‌ گردشگری‌‌‌ زمانی اتفاق می‌افتد که فرهنگ یک اجتماع، در زمان‌های گذشته توسعه یافته است، شاید در طی قرن‌‌‌ها، و در جریان تحولات پویا و زوایای معمول براساس اصول ارزشی شکل‌‌‌‌گرفته باشد (‌مثلاً عامل اصلی در ساختار فرهنگ و زندگی روزمره در یک اجتماع محلی) به وسیله‌ای برای شکل‌گیری تحولات ارزشی در جهت مصرف در‌‌‌ گردشگری‌‌‌ تبدیل می‌شود. درنتیجه فرهنگ متحول می‌شود و به یک کلیت کاملاً متفاوت تغییر ماهیت می‌دهد و نظام ارزشی مصرف‌کننده جایگزین نظام ارزشی اجتماع می‌شود. این نظام ارزشی مصرفی، فرهنگ اصیل را تخریب و آن را به یک فرهنگ ساختگی وت صنعی تبدیل می‌کند. مضاف بر این که در زمان تبدیل فرهنگ به یک کالا، فرایند استحالۀ فرهنگی آغاز می‌شود و فرهنگ ماهیت و اصالت خود را از دست می‌دهد. با‌‌ترکیبی از عوامل مداخله‌‌‌‌گر – خارجی، عوامل تسریع‌کننده و یا داخلی- فرایند کالایی شدن فرهنگ می‌تواند شروع شود که درنهایت فرهنگ محلی را از هدف و کارکرد موردنظر دور می‌کند. نخست از طریق یک مرحلۀ کوتاه‌مدت، نظام‌های ارزشی دوگانه (‌مثلا ًفرهنگ جاری یا مورداستفاده و فرهنگ تغییر). درنهایت با شتاب به نقطه ای می‌رسد که فرهنگ به طور کلی تحت تسلط روابط نظام ارزشی تغییر قرار می‌گیرد. این که این فرایند چگونه خود را در لونن‌برگ نشان داد، موضوعی است که در این فصل مورد بحث قرار خواهیم داد.

اصالت‌بخشی

در فرهنگ لغت کالینز کانسایس اصالت‌بخشی چنین تعریف شده است:" فرایندی که در آن طبقۀ متوسط سطح سکونت را در یک منطقۀ کارگرنشین بالاتر
می برد...". فرهنگ لغت رنگی آکسفورد اصالت‌بخشی را چنین تعریف کرده است:" ارتقای منطقۀ شهری کارگرنشین با ورود سکنۀ ثروتمند." در بین بسیاری از تعاریف کلمۀ "طبقه" مبنا و شالوده است، اما اسلیتر (2002) پیشنهاد می‌کند که شاید بهتر باشد برای درک این اصطلاح آن را به‌عنوان شروع فرایند تغییردر محلات به‌وسیلۀ جریانی از ورود مردمان متفاوت- یک طبقۀ جدید دارای سطح بالایی از آموزش، مهارت و درآمد- به داخل یک منطقه بدانیم. در این مورد مطالعاتی اعتقاد بر این است که اصالت‌بخشی در لونن‌برگ درنتیجۀ‌‌‌ گردشگری‌‌‌ انجام شده است.

رویکرد تحقیق

بیشتر این بخش از رسالۀ دکتری جورج در سال 2004 استخراج شده است. هدف رسالۀ دکتری وی، سنجش روابط و پیوندهای بین‌‌‌ گردشگری‌‌‌، فرهنگ محلی، اجتماع و پایداری در اجتماع کوچک لونن‌برگ در نواسکاتیا بوده است. جورج می‌خواست تا به درک نحوۀ تبدیل فرهنگ محلی به کالا به‌واسطۀ اهداف‌‌‌ گردشگری‌‌‌ برسد، و این که پیامدهای مشهود‌‌‌ گردشگری‌‌‌ در جامعۀ محلی چه هستند؟ تحقیق میدانی این رساله در طی بهار و تابستان 2003 انجام شد. روش مطالعۀ موردی، براساس اصول پارادایم تفسیرگرایی، به‌نظر مناسب‌‌ترین می‌رسید و در این مطالعه مورد استفاده قرار‌‌‌‌گرفت. محقق رویکردی تلفیقی را به کار‌‌‌‌گرفت، تکنیک‌های کمی و کیفی برای جمع‌آوری اطلاعات. دو پرسشنامه تکمیل‌‌‌‌ شد، یکی برای‌‌‌‌گردشگران حاضر در منطقه و دوم برای صاحبان مشاغل محلی در اجتماع روستایی. ‌‌‌‌گردشگران 151 پرسشنامه از 300 پرسشنامه را تکمیل کردند. صاحبان مشاغل نیز 39 پرسشنامه را تکمیل کردند. تکنیک‌های دیگر برای جمع‌آوری اطلاعات عبارت بودند از: مشاهدۀ مشارکتی، مصاحبۀ شخصی، تحلیل اسناد و مدارک، ضبط صدا و عکسبرداری.
در سال 2006 در لونن‌برگ بررسی‌های گسترده‌‌تری برای سنجش نگرش ساکنان نسبت به‌‌‌ گردشگری‌‌‌ از زمان ثبت یونسکو در ده سال پیش از آن یعنی سال 1995 انجام پذیرفت. دو ‌‌‌‌گروه کانونی تشکیل شد و یک پرسشنامه برای همۀ خانوارهای اجتماع روستایی تدارک دیده شد. 244 پرسشنامه تکمیل شد و داده‌های مرتبط با دیدگاه‌‌‌ها و نظرات ساکنان محلی در ارتباط با توسعۀ گردشگری‌‌‌ که حاصل از اعلام یونسکو بود، تهیه‌‌‌‌ شد.

کتاب‌های مرتبط

توسعۀ گردشگری روستایی، محل‌گرایی و تغییرات فرهنگی

180,000 تومان
وزن 1 کیلوگرم
نام مولف

ای واندا جورج, دانلد جی. رید, هدر مایر

نام مترجم

محمد امین خراسانی, محمدرضا رضوانی, مهدی رمضان‌زاده لسبویی

شابک

978964287923

تعداد صفحه

326

سال انتشار

1397

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

نوبت چاپ

دوم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *