مدیران سازمانها ممکن است، درصورت احساس نیاز به یک متخصص مدیریت مستقل، به شرکتهای مشاوره مدیریت مراجعه کنند، زیرا فکر میکنند که مشاوران مدیریت، بهترین منبع حل مشکلات مدیریتی هستند. سوال این است که مدیران شرکتها عموما چه کمکی را، از مشاوران مدیریت، میخواهند و هدف آنها از دریافت خدمات مشاوره مدیریت چیست؟
در قسمتهای قبلی کتاب، راجع به اهمیت استفاده از مشاوران مدیریت دربرابر مسائل و مشکلات سازمان بحث، و مزایای آن شرح داده شد. سوال مهم این است که سازمانها، در هنگام بهکارگیری خدمات مشاوره مدیریت، چه اهدافی را دنبال میکنند؟ یا بهعبارتی، اصلا چرا از مشاوران مدیریت استفاده میکنند؟ در ابتدا، به پنج هدف کلی و عمومی که سازمانهای مشتری در پاسخ این سوال، صرفنظر از زمینه مشاوره، بیان کردهاند پرداخته میشود.
دستیابی به اهداف سازمان
هدف همه مشاورهها، درزمینه مدیریت و کسبوکار، این است که به مشتریان، برای دستیابی به اهداف و برنامههای استراتژیک، کمک کنند؛ حال این اهداف و برنامههای راهبردی ممکن است به طرق مختلفی تعریف شوند، مانند افزایش بهرهوری، مسائل مربوط به رهبری، رضایت مشتریان، مزیت رقابتی، سودآوری، رشد و تعالی شرکت و.... ممکن است اهداف و اولویتهای گوناگونی در بخشهای مختلف سازمان تعریف و دنبال شود، اما نقطه مشترکی که شرکتهای مشاوره مدیریت ردیابی میکنند، ایجاد ارزش برای سازمانهای مشتری است.
تمام تلاش سازمانهای مختلف، دستیابی به اهداف کلان و عملیاتی است. بنابراین، اگر مشکلی در هر قسمت از سازمان برای دستیابی به اهداف به وجود آید، باید هرچه سریعتر حل شود. به همین منظور، برخی از شرکتهای مشاوره مدیریت بهصورت تخصصی، درزمینه استراتژیهای هدایتی، فعالیت میکنند تا بهخوبی، شرکتها را به مقصد مطلوب خود برسانند.
در برخی از سازمانها، مدیران، بدون داشتن هیچ چشمانداز و هدفی، در حال فعالیت هستند. در این مورد، مشاوران مدیریت در ابتدا باید تصویری از چشمانداز شرکتها برای آینده آنها را ترسیم کنند. مشاوران ناچار هستند به تدوین برنامههای راهبردی، بررسی مشکلات فعلی، بررسی موانع تدوین اهداف، ایجاد هماهنگی در اهداف و راهبردها، و تشخیص فرصتهای پیش روی شرکت بپردازند. بهطورکلی، یکی از دلایلی که شرکتهای مختلف از مشاوران مدیریت در سازمان خود استفاده میکنند، دستیابی به اهداف سازمان یا طرحریزی اهداف کلان است.
حل مشکلات مدیریتی
احتمالا کمک به مدیران و دیگر تصمیمگیرندگان در حل مسائل، یکی از دلایل متداول استفاده از خدمات مشاوره مدیریت است. درواقع، کار اصلی مشاوران، تشخیص و حل مشکلات گوناگون، در زمینههای مختلف مدیریتی، است. مدیران باید به مفهوم مشکلات و مسائل در سازمان خود، بهخوبی دقت کنند. برای برخی از سازمانها، مشکلات بهمعنای اشتباهات، شکستهای مقطعی، کموکاستیها و غیره است؛ درحالیکه برای برخی دیگر، مفهوم کلیتر دارد، زیرا آنها در وضعیتی قرار دارند که آن را مشکل مینامند. به عبارت دیگر، اینگونه شرکتها احساس میکنند وضعیت و عملکرد فعلی آنان، با عملکرد مطلوبشان، فاصله زیادی دارد.
همچنین، ممکن است مشکلات سازمانها از طریق مقایسه عملکرد فعلی آنها با عملکرد گذشته نیز آشکار شود. از طرفی گاهی مدیران زمانیکه شرکتشان برخی از استانداردها را ندارد، آن را یک مشکل تلقی کنند. برخی اوقات نیز شرکتها از طریق برخی از علائم، متوجه مشکلات خود میشوند و احساس نیاز به مشاوران مدیریت پیدا میکنند؛ عواملی مانند وجود مشتریان ناراضی، رسیدن به نتایج ضعیف، نداشتن برنامه استراتژیک، از دست دادن سهم بازار، انتخاب سرمایهگذاریهای اشتباه، و افزایش ترک شغل، برخی از نشانههای وجود مشکلات، در سازمانها هستند.
به هر حال، باوجود تمام این مشکلات، شرکتهای مشاوره مدیریت، سلامت سازمانها را تضمین میکنند. به همین دلیل است که گاهی مشاوران مدیریت را پزشک شرکتها یا شفابخش کسبوکارها مینامند. این مورد میتواند دومین دلیل مهم برای استفاده از خدمات مشاوران مدیریت باشد.
شناسایی و استفاده از فرصتهای جدید
اکثر مشاوران مدیریت باور دارند که میتوانند، علاوهبر نجات سازمانها از مشکلات مختلف، کمکهای دیگری نیز به آنان داشته باشند. شرکتهای موفقی که از مشاوران مدیریت حرفهای کمک گرفتهاند، بهخوبی درک کردهاند که مشاوران مدیریت آوردههایی، بیش از صرفا مشاوره دادن، برای آنها دارند.
یکی از این آوردههای پرارزش مشاوران مدیریت، تشخیص فرصتهای مناسب و به چنگ انداختن آنهاست. درواقع شرکتهایی که خدمات مشاوران مدیریت را درک کردهاند، مشاوران را منبع اطلاعات و ایدههای باارزشی میدانند که نوآوری، توسعه و ابتکار را به همراه دارند. برای مثال، آنها در توسعه بازارها و محصولات جدید، راهاندازی سیستمهای فناوری اطلاعات، بهبود کیفیت، ارائه بهتر محصولات به مشتریان، بهبود و انگیزش کارکنان، استفاده بهینه از منابع مالی، ایجاد ارتباط با شرکتهای دیگر و... به شرکتها کمک فراوانی میکنند.
تجربه نشان داده است که حتی بسیاری از شرکتهای بزرگ و مهم نیز، ایدهها و فرصتهای خود را، با کمک مشاوران مدیریت، توسعه دادهاند. پس باتوجهبه این مورد، شرکتهای مشاوره مدیریت تنها به حل مشکلات موجود در سازمان نمیپردازند، بلکه طریقه استفاده از فرصتها و توسعه ایدههای جدید و بهطور کلی، توسعه کسبوکار را نیز به آنان القاء میکنند.
تقویت یادگیری
لیندون یورویک، که یکی از مهمترین مشارکتکنندگان در توسعه مشاوره مدیریت حرفهای است، میگوید: تنها کاری که واقعا برای یک مشاور ارزش انجام دادن دارد، عمل همراه با آموزش است تا شرکتها و کارمندانشان یاد بگیرند که مدیریت بهتری در سازمان داشته باشند . این دیدگاه که یکی از خصوصیات اساسی مشاوران مدیریت است، برای بسیاری از شرکتهای مدرن، اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا آنها، علاوهبر اینکه میخواهند مشکلات خاص خود را با بهکارگیری مشاوران حل کنند، دوست دارند از دانش فنی آنان نیز بهره ببرند.
بهمرور، وظیفه اصلی مشاوران بهسمت آموزش گرایش مییابد. یکی از اهداف مهم مشاوران مدیریت، توانمند کردن سازمانها، با ایجاد شایستگیهایی برای مدیران و کارکنان آنها، میباشد. درواقع، سازمانهای مشتری، با استفاده از تجارب شرکتهای مشاوره مدیریت و تجارب خود، راه و روش صحیح مدیریت کردن را میآموزند و به سازمانهای یادگیرنده تبدیل میشوند. این مورد یک وضعیت برد-برد است، زیرا هم شرکتهای مشاوره مدیریت به شایستگیها و دانش خود میافزایند و هم سازمانهای مشتری.
پس، بدون شک، هم برای سازمانها و هم برای مشاوران مدیریت، بسیار مهم است که به یادگیری و آموزش اهمیت دهند. به همین منظور، مشاوران مدیریت باید بیش از پیش، مشتریان خود را درگیر فرایندهای کاری خود کرده و همچنین روش مشاوره خود را، با سازمان مشتری، تطبیق دهند.
پیادهسازی تغییرات
عامل یا نماینده تغییر، نام دیگری است که اغلب به مشاوران مدیریت داده میشود. پیادهسازی تغییر نیز یکی دیگر از اهداف و عواملی است که استفاده از خدمات شرکتهای مشاوره مدیریت را توجیه میکند. باتوجهبه محیط بسیار پویای امروزی، شرکتهای مشاوره مدیریت به مشتریان خود کمک میکنند تا تغییرات را بهخوبی درک کنند، با آنها زندگی کنند، تغییراتی در سازمان خود برای سازگاری و بقا ایجاد کنند و راه موفقیت خود را، در محیطهای پویا، هموار کنند. همانطورکه گفته شد، پیادهسازی تغییرات بهطور فزایندهای، بهدلیل افزایش سرعت و پیچیدگی تغییرات محیطی، پراهمیت است. بنابراین، لازم است که مدیران از تغییرات و تاثیر آنها بر سازمان خود مطلع باشند و با سرعت و انعطافپذیری بیشتری خود را با تغییرات سازگار کنند.
درمجموع، عموما سازمانها بهدلیل ۵ عامل یادشده در این مطلب، بدون در نظر گرفتن نوع مشاورهای که نیاز دارند، از مشاوران مدیریت استفاده میکنند. این اهداف در کنار یکدیگر، بهکمک مشاوران مدیریت، به نتیجه میرسند. به این معنی که زمانیکه سازمانها، مشاوران حرفهای مدیریت را برای حل مسائل سازمان خود انتخاب میکنند، آنها باتوجهبه دانش، تجارب و مهارتهای خود، سازمانها را بهمنظور دستیابی به اهداف، حل مشکلات، شناسایی فرصتهای جدید، یادگیری و همراه شدن با تغییرات محیطی مختلف، یاری میکنند. برای ادامه، به کتاب مراجعه کنید.
کتابهای مرتبط
کلیات و چارچوب مشاوره مدیریت
110,000 تومانوزن | 0.5 کیلوگرم |
---|---|
نام مولف |
رحمن عابدینزاده نیاسر, وحید آقا بابایی |
شابک |
9786227239416 |
تعداد صفحه |
184 |
سال انتشار |
1399 |
نوبت چاپ |
اول |
قطع کتاب |
وزیری |
نوع جلد |
شومیز |