بریده‌های کتاب

انواع فرهنگ‌ پذیری در جامعه

بخشی از کتاب مبانی جامعه‌ شناسی فرهنگی

سازگاری، هم‌نوایی و پذیرش نهادینه و عمیق فرد با ارزش‌ها، هنجارها، رسوم و موازین فرهنگی یک جامعه را فرهنگ‌پذیری می‌گویند. این اصطلاح در اواخر قرن نوزدهم به مفهوم عاریت گرفتن فرهنگی وارد ادبیات علوم اجتماعی شد. فرهنگ‌پذیری یکی از عوامل دگرگونی فرهنگی می‌باشد.

1- فرهنگ‌پذیری یک سویه

الف) فرهنگ‌پذیری یک‌سویه کلاسیک یا ابتدایی

فرهنگ‌پذیری یک سویه ابتدایی بیشتر مربوط به کودکان است؛ زیرا کودک در مقابل پذیرا شدن عقاید، نگرش‌ها، هنجارها و ارزش‌های جدید منفعل است و آنها را بدون مقاومت دریافت می‌کند.

ب) فرهنگ‌پذیری یک‌سویه ثانوی

فرهنگ‌پذیری که از طریق بعضی رسانه‌ها مانند رادیو و تلویزیون صورت می‌گیرد به‌علت این‌که مخاطب تنها شنونده یا بیننده است و نمی‌تواند نظر خود را نسبت به مطالب اعلام کند، فرهنگ‌پذیری یک‌طرفه به حساب می‌آید. فرهنگ‌پذیری، یک‌سویه ثانوی مربوط به رسانه‌های کلاسیک مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه‌ها، مجلات یا کتب مختلف می‌باشد که اطلاعات، عقاید و نگرش‌ها به‌صورت یک‌جانبه به افراد انتقال می‌یابند.

2- فرهنگ‌پذیری دوسویه

الف) فرهنگ‌پذیری دوسویه کلاسیک یا ابتدایی

فرهنگ‌پذیری دو سویه ابتدایی در ارتباط مستقیم میان افراد به‌وجود می‌آید؛ به نوعی که در نگرش‌ها، عقاید و فرهنگ افراد تبادل اطلاعات صورت می‌پذیرد و انتقال فرهنگ دوجانبه اتفاق می‌افتد. ارتباطات جوامع انسانی به‌صورت‌های مختلف (مهاجرت، مسافرت، جنگ، تصرف یک کشور یا منطقه و...) مثالی از فرهنگ‌پذیری دو سویه ابتدایی است. مصداق بارز فرهنگ‌پذیری دوسویه کلاسیک را می‌توان در حمله مغول‌ها به ایران دید. مغول‌ها بعد از دویست سال تسلط بر ایران، چنان جذب فرهنگ و هنر ایرانی شدند و فرهنگ ایران را پذیرفتند که گوهرشاد و همسرش شاهرخ تیموری از نوادگان چنگیز مغول آنچنان به علم و ادب و هنر ایرانی علاقمند شدند که از آنها به‌عنوان هنردوست و هنرپرور در تاریخ یاد می‌شود. آنها دستور ساخت مسجد گوهرشاد مشهد و هرات و مدارس مختلف را صادر کردند.

ب) فرهنگ‌پذیری دوسویه ثانوی

با ظهور فناوری‌های پیچیده امروز و شبکه اینترنت، فضاهای مجازی زمینه شکل‌گیری نوع دیگری از فرهنگ‌پذیری را به‌نام فرهنگ‌پذیری دو سویه ثانوی فراهم گردانیده است؛ چراکه در ارتباط دو جانبه در فضاهای مجازی، افراد می‌توانند به آسانی تبادل اطلاعات، افکار و عقاید داشته باشند و این خود باعث انتقال فرهنگی و تغییرات فرهنگی می‌گردد.

کتاب‌های مرتبط

مبانی جامعه‌ شناسی فرهنگی

125,000 تومان
وزن 0.5 کیلوگرم
نام مولف

پیمانه عسگری

سال انتشار

1400

نوبت چاپ

اول

تعداد صفحه

206

شابک

9786227239676

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *