بریده‌های کتاب

احساسی که مکان به ما می‌دهد- رویکرد احساس شش‌گانه

یکی از شیوه‌های جالب تحلیل متافیزیکی سایت، رویکرد احساسات شش‌گانۀ موجود درون هر انسان، در هریک از شرایط موجود محیطی و مکانی است که در آن قرار دارد. نور، رنگ، بو، صدا و آب به‌عنوان عناصر موجود در محیط، همگی زمانی ‌که در طراحی و تزئین اقامتگاه ‌بومی تلفیق شوند، به‌نوعی راهکار درمانی تبدیل می‌شوند. رایحه‌درمانی، رنگ‌درمانی، آب‌درمانی، صدا و نوردرمانی همگی می‌توانند کیفیت‌های زیادی را، برای معالجۀ افراد در اقامتگاه ‌بومی، به همراه آورند.
کلیر کوپر مارکوس، پروفسور امیریتوس طی تحقیقی در دانشگاه کالیفرنیا - برکلی ادعا می‌کند که برای "یکی ‌شدن" با مکانی که در آن هستیم، باید روزهای متوالی را با تجربۀ‌ هریک از احساسات شش‌گانه در آن مکان وقت بگذرانیم. هدف اصلی برای این روش برای طراح یا برنامه‌ریز، ایجاد و تجربۀ «ماهیت مکان» و چگونگی ایجاد آن است. قبل از اینکه اطلاعات را به‌شکل عینی جمع‌آوری کنید، مناسب است که به طراح فرصت داده شود تا شخصاً، مکان انتخاب‌شده را به‌طور ذهنی، تجربه کند.
در مکان موردنظر، در جایی‌که زاویۀ دید خوبی دارد بنشینید، چند دقیقه استراحت کنید، نفس عمیق بکشید و واقعاً در مکان «وجود داشته باشید». تلاش کنید اضطراب‌های کنونی را رها کرده و به قرار ملاقات‌های پیش‌ رو و غیره فکر نکنید. نیم ساعت را واقعاً در این مکان و در زمان حال باشید. دفترچۀ‌ یادداشتی را داشته باشید و هرآنچه را در این لحظه و در این مکان احساس یا ادراک می‌کنید، بنویسید و حداقل پنج دقیقه بر روی اصلی‌ترین احساس‌هایتان تمرکز کنید.

زاویۀ دید: چه چیزهایی را می‌توانید ببینید؟ چه چیزهایی، حس بینایی شما را به خود جلب می‌کند؟ چه نوع گیاه، حیوان یا انسانی را می‌بینید؟ متوجه چه نوع رنگ‌هایی می‌شوید؟ میزان صدا در آن مکان مانند چه جاهایی است که تا به حال دیده‌اید؟ چه آدم‌های دیگری را در این فضا می‌توانید ببینید؟ چه آدم‌هایی در این مکان هستند و چه کار می‌کنند؟ حال آن‌ها چگونه به نظر می‌آید (آرام، خشمگین، خسته و یا مشغول کارکردن)؟
احساس: در همان مکانی که هستید همۀ‌ چیزهایی را که می‌بینید یادداشت کنید؛ همچنین احساستان را درمورد آنچه می‌بینید، یادداشت کنید. نوشتن این احساسات یا نقطه‌نظرات سبب خوشحالی یا ناراحتی شما می‌شود؟ آیا حضور بقیۀ‌ افراد برای شما مفید است و یا اینکه فعالیت‌های موجود و گروه‌ها، توجه شما را جلب می‌کند یا باعث ناراحتی شما می‌شود؟
حس شنوایی: چند دقیقه را با چشمان بسته گذرانده و بگذارید تمرکزتان بر روی چیزهایی باشد که اکنون می‌شنوید. چه نوع صداهایی می‌شنوید؟ منشأ صداها از درون محیط یا خارج از آن است؟ آیا آن صداها آرامش‌بخش هستند یا اینکه باعث رنجش شما می‌شوند؟ آیا می‌توانید در ذهنتان مجسم کنید که دیگران نسبت‌به این صداها چه واکنشی نشان می‌دهند؟
حس لامسه: مکانی را که در آن هستید احساس کنید. آن را با دست و با سایر اعضای بدن خود لمس کنید. چه بافت یا دما یا کیفیتی را حس می‌کنید؟ آیا وزش باد یا تغییر دما را حس می‌کنید؟ این مکان چه حسی به شما می‌دهد؟ (حس آرامش، انزجار و یا خستگی). حس لامسۀ شما، می‌تواند آنچه را می‌بینید یا می‌شنوید، غنی یا تأیید کند؟
حس بویایی و چشایی: چشم‌هایتان را بسته و بوهای موجود در مکان را استشمام کنید. چه بویی احساس می‌کنید؟ این مکان به شما احساس تازگی، خفگی، کهنگی و یا آرامش می‌دهد؟ آیا در این مکان، چیزهایی برای چشیدن وجود دارد؟ آیا چیز مناسبی برای خوردن و نوشیدن در این مکان در دسترس است؟ مقداری خوراکی به همراه خود آورده و در مکان جدید، سؤال‌های پیشنهاده‌شده در بالا را از خود بپرسید.
با ارائۀ این سؤالات و شبیه‌سازی آن‌ها، این فرصت به شما داده می‌شود تا مکانی که در آن هستید را احساس کنید و ببینید برای شما و دیگران چگونه می‌تواند باشد. اینکه دقیقاً تجربه‌تان را چگونه (کاملاً بدون مکث یا سانسور) ثبت می‌کنید، اغلب سبب واضح ‌شدن متن شما می‌شود.
مفیدترین بخش این روش، آخرین تجربۀ‌ نهایی طراح است؛ وقتی که تلاش می‌کند خود را در مکانی که در آن قرار دارد تصور کند. طراح باید سؤالات بالا را از خود بپرسد و سپس پاسخ‌ها را در دفترچۀ خود یادداشت کند. اینکه احساس او در این مکان چگونه است؟ آیا این مکان به او احساس شادی می‌دهد؟ آیا آدم‌های زیادی در این مکان هستند؟ آیا در این مکان بخش‌‌هایی وجود دارد که در آن، حس تنهایی و عزلت برای فرد ایجاد شود؟ گیاهان، حیوانات و مردمِ آن مکان، چه احساسی دارند؟ درابتدا ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید، بااین‌حال، حتماً آن را امتحان کنید. با این عمل، شما از آنچه دربارۀ آن مکان یاد می‌گیرید، شگفت‌زده خواهید شد.
طراح باید برای درک کامل مکان و هماهنگی بین آنچه مناسب توسعه است، در مکان موردنظر وقت بگذراند. طراح باید به‌‌دنبال "احساس مکان" و کیفیت‌های معنوی ویژگی‌های سایت باشد.

کتاب‌های مرتبط

دستور‌العمل‌‌های جهانی برای ایجاد، توسعه و مدیریت اقامتگاه‌های بومی (بوم‌گردی)

240,000 تومان
وزن 1 کیلوگرم
نام مولف

آنا ال. باییز, پائول اولوگلین, هیتش مِهتا

نام مترجم

تقی اکبرپور

شابک

9786008731356

تعداد صفحه

384

سال انتشار

1398

نوبت چاپ

اول

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *