کارآفرینی و شرکتهای کوچک همیشه با هم مطرح میشوند. بهعلت تسلط شرکتهای کوچک در گردشگری، میتوان به این نتیجه رسیدکه کارآفرینی و گردشگری، بهواسطهی ماهیت خود، بهشدت در هم آمیخته شدند. البته شرکتهای کوچک مختص و منحصر به گردشگری نیستند، ولی برتری گستردهای در کل اقتصاد دارند. دادههای کمیسیون اروپا (2012) نشان میدهد که 8/99 درصد از شرکتهای گروه کشورهای اروپایی EU28، بهعنوان شرکتهای کوچک و متوسط طبقهبندی میشوند (شرکتهایی با تعداد حداکثر 250 کارمند). این شرکتها استخدام 67 درصد کارکنان (تماموقت) و 5/57 درصد از ارزش افزودهی ناخالص را به خود اختصاص دادهاند. بهگفتهی هاتن (2016)، کسی که به دادههای مدیریت کسبوکار کوچک اشاره میکند، این ارقام بهطور گستردهای، وضعیت آمریکا را نیز نشان میدهند. درحالیکه تفاوت کمی در سهم بنگاههای کوچک در کشورهای اروپا وجود دارد، اما تفاوت بزرگتر در نقش این بنگاهها در تولیدکارهاست (بنگاههای کوچک 5/86 درصد از مشاغل یونان را در بر میگیرند، درحالیکه در انگلیس، 53 درصد را تأمین میکنند) و در ارائهی ارزش ناخالص افزوده (تقریباً 75 درصد در استونی و مالتا و فقط 1/50 درصد در لهستان). در سطح جهانی شرکتهای سرمایهگذاری بینالمللی (2017) تخمینهایی را بر تعداد شرکتهای خیلی کوچک، کوچک و متوسط MSME)) برای 132 کشور ارائه میدهد. اگرچه تعاریف بسیار متفاوت هستند و براساس آمار و ارقام IFC، تخمین زده میشوند، دادههای آنها به غلبهی شرکتهای کوچک در اقتصاد جهانی، بهوضوح اشاره میکند. اما همچنین اختلاف زیادی در رابطه با سهم MSME در اشتغال و سهم اقتصادی آنها وجود دارد.
تمایز مشترکی که اتحادیهی اروپا (مرکز آمار اروپا، 2016) بین شرکتهای خیلی کوچک، کوچک و متوسط استفاده میکند، به شرح زیر است:
● شرکتهای خیلی کوچک: کمتر از ده کارمند دارند؛
● شرکتهای کوچک: بین 9 تا 50 نفر در آنها مشغول به کارند؛
● شرکتهای متوسط: بین 49 تا 250 نفر در آنها کار میکنند.
روشهای دیگر اندازهگیری شرکت عبارتند از: کل مبلغ ترازنامه و فروش و سود، ولی صرفاً تعداد کارمندان در نظر گرفته میشود. درمورد کارامدی طبقهبندیهای فوق برای گردشگری و میهماننوازی، با در نظر گرفتن اینکه اکثریت شرکتها نهتنها کوچک، بلکه خیلی کوچک هستند، بحث در جریان است که دراینصورت، طبقهبندی دقیقتر در قسمتهای پایین میتواند ایجاد شود. بااینحال، درعمل، بیشتر اوقات تعریف فوق مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوهبر این، با بهکارگیری تعداد کارمندان، بهعنوان سنجش اندازه، بسیاری از شرکتهای گردشگری، باتوجهبه تقاضای فصلی چرخهی استخدام و اخراج کارکنان، رشد میکنند یا کوچکتر میشوند. شرکتهای گردشگری که تنها تعداد انگشتشماری کارمند را، در تعطیلات فصلی، استخدام میکنند، ممکن است نیروهای خود را به 3 تا 4 برابر در فصل اوج، افزایش دهند که این نشان از تمایز بین کارگران اصلی و خارجی است. مدیریت تقاضا در گردشگری یک چالش کلیدی برای کارآفرین گردشگری است، زیرا اغلب غیرقابلپیشبینی بوده و دربرابر شوکهای جانبی عرضه و تقاضا، آسیبپذیر است.
گذشته از شناخت اهمیت آنها، هنوز هم کمبود تحقیق درزمینهی بنگاههای کوچک گردشگری، احساس میشود؛ آنجایی که دیدگاههای مخالف گاهی با هم مواجه میشوند. برای مثال، بهطور متناقض، شرکتهای کوچک از طرفی بهعنوان موتور رشد دیده میشوند، درحالیکه همزمان به ارتجاع متهم میشوند و اینکه در فعالیتهای تجاری خود، ایستا و ضد رشدند. توماس و همکاران (2011) روند و چالشهای مربوط به شرکتهای کوچک گردشگری مورد بررسی قرار گرفتهاند که شامل مسائلی میشود که در این زمینه میشناسیم. موارد زیر خلاصهای از برخی از بینشهای اصلی آنهاست:
● ازآنجاییکه نمیتوان تحقیقات درمورد شرکتهای کوچک در گردشگری را مثل زمین کشفنشده بدانیم تلاشهای تحقیقاتی هنوز هم جزئی بهنظر میرسند. هیچ برنامهی تحقیقاتی آشکار درحال توسعه، آنطوری که قرار بود وعدهی یک پایگاه تحقیقاتی قوی درحدود سال1990 و اوایل2000 رخ دهد، تحقق نیافت. هدف کلیدی تحقیق توماس و دیگران (2011) احیای علاقهی دانشگاهی به شرکتهای کوچک گردشگری بود.
● نقش شرکتهای گردشگری کوچک در توسعهی اقتصاد محلی، همچنان مورد بحث است. علاوهبر این، کمبود درک بنگاههای کوچک گردشگری احتمالاً مانع بسیاری از مسائل کلیدی در گردشگری، مانند تأثیر ابتکارات سیاسی، نقش اجتماعی و فرهنگی گردشگری و حرکت بهسمت ایجاد گردشگری پایدارتر و مسئولیتپذیر، میشود.
● یک مورد از تحلیلها برجسته است، اگر گردشگری بهتر درک شود و سیاست بهتبع آن با موفقیت، طراحی و اجرا شود، سپس تمرکز بیشتر بر روی SMEهای گردشگری بسیار مهم خواهد بود. این کتاب قصد دارد به این مهم با بررسی کارآفرینی گردشگری برسد. برای ادامه، به کتاب مراجعه کنید.
کتابهای مرتبط
کارآفرینی در گردشگری
285,000 توماننام مؤلف |
آندرس والمسلی |
---|---|
شابک |
978-622-5923-16-4 |
تعداد صفحه |
375 |
سال انتشار |
1401 |
نوبت چاپ |
اول |
قطع کتاب |
وزیری |
نوع جلد |
شومیز |