بریده‌های کتاب

خاورمیانه

وقتی صحبت از خاورمیانه به میان می‌آید، منطقه‌ای مطرح است که از تاجیکستان تا مصر و از بخش آسیایی ترکیه تا پاکستان را در بر می‌گیرد. این منطقه که قلب دنیای اسلام است با چهار حوزۀ تمدنی دیگر هم‌مرز است: تمدن‌های چین و مغولی، تمدن شبه‌قاره هند، تمدن‌های اروپایی و غربی و تمدن‌های افریقای عربی و نواحی مدیترانه‌ای با قریب یک میلیارد نفر جمعیت. مقدس‌ترین اماکن دینی مسلمانان برای تمام فِرَق اسلامی در این منطقه قرار دارد. آبراه‌های سوئز، بسفر، باب المندب، جبل‌الطارق و هرمز و دریاهای پراهمیتی چون دریای خزر، خلیج‌فارس، دریای سرخ هم در این منطقه واقع‌شده‌اند. بخش اعظم منابع نفت و گاز دنیا هم در همین منطقه قرار دارد. درمورد عکس‌العمل این ناحیه و نفوذ تمدن جدید جهانی در منطقۀ خاورمیانه که خاستگاه چندین تمدن بزرگ جهانی و محل ظهور ادیان آسمانی، بوده و از موقعیت ژئوپولتیک ویژه‌ای برخوردار است، باید گفت که این تعامل دوطرفه همراه با توسعۀ تجارت بین غرب و شرق (انگلستان و هند)، آغاز شده و با ایجاد تلگراف‌خانه، راه‌آهن و بندرها، سیستم حقوقی و قضایی مدرن و نیز ورود سلاح جدید، در نیمۀ دوم قرن نوزده شتاب بیشتری گرفته و مشخصاً پس از جنگ اول جهانی زمینۀ ادغام منطقۀ خاورمیانه در نظام اقتصادی و سیاست جهانی فراهم شد. فرهنگ جهانی نیز از قرن هیجده‌ام به‌تدریج راه خود را به این منطقه گشود و سرانجام پس از اضمحلال امپراتوری عثمانی که تمدن قدیمی و ریشه‌داری را نمایندگی می‌کرد، تمدن جدید جهانی در ابعاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی سایۀ خود را بر این منطقه و به‌تبع سایر مناطق مسلمان‌نشین آسیا گسترانید.

سقوط دولت عثمانی، تجزیۀ این امپراتوری بزرگ و حاکمیت افسران جوان در ترکیه و نظام‌های سیاسی تحت سلطۀ انگلیس، فرانسه و امریکا در کشورهای جدیدالتأسیس خاورمیانه، روند توسعه و تعمیق دستاوردهای تمدن جهانی را در این منطقه شدت بخشید. نقش دولت اتاترک، به‌طور مشخص در این فرایند مؤثر و چشم‌گیر بود تا جایی که حتی گاهی با توسل به‌زور، بخش‌هایی از فرهنگ دنیای غرب را بر مردمان این کشور تحمیل کرد. اما امروزه به تأسی از منابع فرهنگی، اقتصادی و تکنولوژیک جدید در کل خاورمیانه به‌صورت داوطلبانه و خواست مضاعف به چشم می‌خورد تا جایی که می‌بینیم باوجود مخالفت‌های سیاسی و ایدئولوژیک برخی از حکومت‌های سنتی و گروه‌های خشن و رادیکال مذهبی، آنچه به چشم می‌آید استقبال مردمان مسلمان از مظاهر و دستاوردهای تمدن جدید است و حتی دولت‌ها و حکومت‌های به‌ظاهر مدعی نیز، خود استفاده‌کنندۀ آشکار از دستاوردهای این تمدن به شمار می‌روند. به‌منظور تفکیک عکس‌العمل‌های موافقان و مخالفان تمدن جدید در جهان و ازجمله خاورمیانه و سایر ملل مسلمان، دسته‌بندی زیر معرفی می‌شود تا نشان داده شود همۀ ملت‌های جهان- با فراز و نشیب‌ها و تفاوت‌هایی- در این مسیر مشارکت دارند:

دسته‌ای آگاهانه و باتدبیر و برنامه‌ریزی، قطار تمدن را به ‌پیش می‌برند و یا به حرکتش کمک می‌کنند. کشورها و جوامع پیشرفته و توسعه‌یافته و بخش‌های توسعه‌یافتۀ سایر کشورها از آن جمله‌اند. تردید نباید کرد بخشی از این کشورها، نظیر آمریکا و انگلیس بی‌میل نیستند منافع خاص کشورهای خود را در این مسیر بر منافع جهانی ترجیح داده و غالباً با رفتارهای فراقانونی و حتی غیرانسانی، موجبات تعدی به حقوق انسانی برخی از ملت‌ها را هم فراهم آورند. برای ادامه، به کتاب مراجعه کنید.

کتاب‌های مرتبط

خاورمیانه و تمدن جهانی

58,000 تومان
وزن 0.5 کیلوگرم
نام مولف

سید هاشم هدایتی

شابک

978-600-8731-06-1

تعداد صفحه

64

سال انتشار

1396

نوبت چاپ

اول

قطع کتاب

رقعی

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *