واژۀ "میکروبلاگینگ" غالباً در مکالمات و گفتگو کمتر استفاده میشود؛ در عوض، مردم معمولاً به اسم پلتفرم میکروبلاگینگ موردعلاقۀ خودشان همچون توییتر اشاره میکنند. میکروبلاگینگ شکلی از وبلاگنویسی است، با یک تفاوت اساسی در طول پستها، زیرا معمولاً شامل جملات کوتاه و لینکهاست. ویکیپدیا میکروبلاگینگ را اینگونه تعریف کرده است؛
یک رسانۀ پخش بهشکل وبلاگنویسی است. تفاوت یک میکرو بلاگ از یک بلاگ سنتی در این است که در میکرو بلاگ محتوا ازنظر اندازۀ فایل کوچکتر است. میکروبلاگها به کاربران خود اجازۀ تبادل عناصر کوچکتری از محتوا را ازجمله، جملات کوتاه، تصاویر شخصی، یا لینکهای ویدیویی میدهند. همانند یک میکروبلاگینگ سنتی، پستهای افراد مشغول به میکروبلاگینگ به موضوعاتی همچون؛ "درحالحاضر مشغول انجام چه کاری هستم" تا موضوعات دارای تم مانند "خودروهای اسپرت" اشاره میکنند. میکروبلاگهای تجاری نیز برای ترویج وبسایتها، خدمات و محصولات، همچنین ترویج مشارکت در یک سازمان فعالیت دارند. برخی از خدمات میکروبلاگینگها ویژگیهایی همچون تنظیمات حریم خصوصی دارد که امکان کنترل افراد خوانندۀ میکروبلاگ خود را میدهد و/ یا دیگر راههای انتشار مطالب را علاوهبر تعامل مبتنی بر وب را ارائه میدهد. آنها ممکن است شامل پیامهای متنی، پیامرسانی آنی، ایمیل، یا وسایل شنیداری دیجیتالی باشند.
مهمترین جنبۀ میکروبلاگینگ این است که پیامها بایستی کوتاه باشند. پلتفرمها محدودیتی را ایجاد میکنند که کاربران در طول پستهای خود بایستی رعایت کنند، ازجمله اجبار آنها برای مختصر کردن ایدههای خود بهمنظور اطلاعرسانی است. برای مثال، مقدار طول مجاز میتواند شامل محدودیت 140 کاراکتر از جمله نقطه باشد.
تاریخچۀ مختصری از میکروبلاگینگ
میکروبلاگینگ از کجا نشأت گرفته است؟ از اولین نسخههای میکروبلاگینگ میتوان به "تامبلاگز" اشاره کرد که شامل لینکها یا جریانهایی از پستهای هوشیار و پشتسرهم بود.
توییتر در عضوگیری میکروبلاگینگ به یک نمونۀ موفق بدل شد؛ گزارشی از تحقیقات پیو نشان داده که 13% از کاربران بزرگسال اینترنتی از توییتر استفاده میکنند. اگرچه سایتهای دیگر میکروبلاگینگ مخاطبانی را کسب کردند همانطورکه در جدول زیر نشان داده شده است.
برخی از سایتهای قابلتوجه شامل جیکو، لایف استریم، ایاوال و سوپ دیگر در لیست سایتهای محبوب جایی ندارند. بهعلاوه، سایتهای شبکۀ اجتماعی ازجمله فیسبوک، لینکداین، گوگل باز و یاهو پلاس، دارای جنبۀ میکروبلاگینگ بهشکل بهروزرسانی وضعیت هستند.
این سایتها ویژگیهای مختلفی را ارائه داده و رهنمودهایی را پست میکنند و آنها موجب جذب جمعیتهای متفاوتی میشوند؛ برای مثال، سایت پلارک 38% ترافیک خود را از کشور تایوان دارد. دیگر سایتهای میکروبلاگینگ درحال افزایش اهمیت خود هستند، ازجمله آی دنتی که در فیلیپین، تایلند و اندونزی محبوب است.
از این مجموعه از سایتها، میکروبلاگینگ به منبع مهمی از اخبار و روزنامهنگاری شهروندی تکامل یافته است. آسانی در ارسال و اشتراکگذاری اجازه داده تا اخبار مرتبط بهسرعت به دست گروههای علاقهمند برسد. موارد پوششدادهشده میتواند از شایعات دربارۀ افراد مشهور تا رویدادهای جهانی باشد. در زمان انتخابات کشورمان، توییتر مرتباً اخبار را بهروزرسانی میکرد و امکان دنبال کردن وقایع ایران را برای همه فراهم ساخته بود. خبر کشته شدن بن لادن توسط آمریکاییها در پاکستان اولین بار در توییتر اعلام شد! این و دیگر مثالها به نشان دادن قدرت میکروباگینگ برای توزیع اطلاعات کمک میکند. علامت هش تگ در توییتر موجب میشود عناوین خبری بهآسانی قابل جستجو شوند، بنابراین عناوین مهم قابلیت یافت شدن آسان و اشتراکگذاری را پیدا کردهاند.
کاربردهای متفاوت میکروبلاگینگ
درحالیکه میلیونها نفر در میکروبلاگینگها عضویت دارند، استفاده از این پلتفرم در منظر بازاریابی بهطرز فزایندهای ساده انگاشته میشود. هدف آن میتواند به دو بخش عمده تقسیم شود؛ یکی انتقال اطلاعات و دومی شروع یک بحث یا مشارکت در یک گفتگوی در جریان. هردوی این اهداف در دیگر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی مشابه است، اما چالش ویژۀ میکروبلاگینگ نیازمند یک شکل متفاوت از انجام آنهاست. ماهیت گرفتن و دادن فرمت، توییتر و دیگر پلتفرمهای میکروبلاگینگ را به یک رسانۀ چندوجهی ارتباطی تبدیل کرده است.
جول کام در کتاب خود، قدرت توییتر 2.0، شش دستۀ متفاوت از پستهای میکروبلاگ را توصیف کرده است:
- توییتهای کلاسیک: این آنچه است که من اکنون درحال انجام آن هستم؛
- توییتهای عقیدهای: این آنچه است که من اکنون به آن میاندیشم؛
- توییتهای مأموریتهای انجامشده: این آنچه است که من الان انجام دادهام؛
- توییتهای سرگرمکننده: من هماکنون شما را میخندانم؛
- توییتهای سؤالی: آیا شما میتوانید هماکنون به من در انجام کاری کمک کنید؟
- توییتهای تصویری: به آنچه من درحال انجام دادن آن بودهام نگاه کنید.
بستهبه صنعت، مخاطب و اهداف، ترکیب متفاوتی از این شش جزء ممکن است مناسب باشد. انتخاب یک نسبت مناسب بین آنها جایی است که بیشتر یک ذوق هنری بازاریابی میکروبلاگ را میطلبد. ازآنجاکه توییتر از کاربران تقاضا میکند "چه اتفاقی دارد میافتد؟" را پست کنند (توییت کلاسیک)، این ممکن است یکی از دستههای کمکاربرد باشد که برای بازاریابی حرفهای مورد استفاده قرار میگیرد. گفتن اینکه "من در فروشگاه هستم" یا "دارم نهار میخورم" برای یک حساب توییتر شخصی غیرمعمول نیست اما کاربرد کمی برای انتقال یک پیام محصولگرا را دارد. درحقیقت، بهاشتراکگذاری جزئیات بیشازحد شخصی میتواند سبب یک "اشتباه توییتی" شود که در تعارض با اهداف بازاریابی بوده و یا کمکی به تحقق آن نمیکند.
درحالیکه بعضی از پستهای شخصی "چه اتفاقی میافتد" برای پایهگذاری یک صدای انسانی، در جهت اهداف بازاریابی رسانههای اجتماعی خوب است، پنج دستۀ دیگر احتمالاً بیشتر مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
کتابهای مرتبط
بازاریابی رسانههای اجتماعی
280,000 تومانوزن | 1 کیلوگرم |
---|---|
نام مولف |
پدرام بهیار, زهره دهدشتی شاهرخ |
سال انتشار |
1397 |
نوبت چاپ |
اول |
تعداد صفحه |
400 |
شابک |
9786008731504 |
قطع کتاب |
وزیری |
نوع جلد |
شومیز |