بریده‌های کتاب

متاورس

متاورس نقطۀ اوج پيوند فناوری با صنعت سفر و گردشگری است. به گفتۀ كارشناسان، متاورس يكی از جاه‌طلبانه‌ترين نوآوری‌های فناوری‌محور قرن اخير است كه براساس تخمين‌های شركت مشاورۀ مكنزی تا سال 2030، ارزش آن به حدود 5 تريليون دلار خواهد رسيد و به همۀ بخش‌های زندگی بشر ازجمله گردشگری نفوذ خواهد كرد. حال، متاورس چيست و چه كاربردي در صنعت سفر و گردشگری دارد؟
متاورس از دو واژۀ «Meta» به‌معنای فراتر و «Universe» به‌‌معنای جهان تشكيل شده است. متاورس احتمالاً نسل بعدی اينترنت است و شبكه‌ای از جهان‌های مجازی و سه‌بعدی را شامل می‌شود كه اتفاقات درون آن بر دنيای واقعی اثر می‌گذارد. ‌يكی از مهم‌ترين ويژگی‌های متاورس، احساس حضور واقعی و امكان تعامل ژرف افراد با يكديگر است. در متاورس، افراد می‌توانند به‌طور هم‌زمان در يک دنيای مجازی حضور پيدا كنند و مانند زندگی روزمره، به خريد و فروش، بازی، ساخت‌وساز، كار و غيره بپردازند و در كسری از ثانيه، از دنيايی به دنيای ديگر سفر كنند. متاورس از چهار سطح و ده لايه تشكيل می‌شود. در سطح زيرين توانمندسازها قرار دارند (پرداخت و درآمدزايی؛ هويت كاربران؛ امنيت، حريم خصوصی و حكمرانی). در سطح دوم، زيرساخت‌ها و سخت‌افزارها هستند (زيرساخت؛ دستگاه‌ها، سيستم‌های عامل، و تجهيزات جانبی). سطح سوم شامل پلفترم‌هاست (پلتفرم‌های توسعه و خلق فضاهای سه‌بعدی؛ پلتفرم‌های دسترسی و اكتشاف كه توزيع و مصرف محتوا را ممكن می‌كنند). و در بالاترين سطح، محتوا و تجربه قرار دارند (دنياهای مجازی؛ كاربردهای متاورس؛ محتوا).
عينك‌های واقعيت مجازی و دستگاه‌های واقعيت افزوده اساسی‌ترين ابزار‌ها برای ورود به دنيای متاورس هستند كه جايگزين گوشی، لپ‌تاپ‌ و ساير ابزار‌های ديجيتالی شده و امكان زندگی و سفر و تعامل با افراد را در متاورس فراهم می‌كنند.

متاورس در صنعت گردشگری

متاورس در مقايسه با واقعيت مجازی و افزوده می‌تواند تجربه‌های مسافران را به سطح جديدتر و پيشرفته‌تری برساند، يعنی سطح تعامل، آزادی عمل و غرقگی در متاورس به‌مراتب بيشتر خواهد بود. متاورس در گردشگری با ارائۀ خدمات جديدی مانند «امتحان كردن قبل از خريد»، تأثير زيادي بر نحوۀ انتخاب مسافران و تجربه‌های آنها می‌گذارد. همچنين، به‌كمک متاورس می‌توان واقعيت تركيبی، آميزه‌ای از واقعيت مجازی و افزوده، را تجربه كرد. متاورس با ايجاد ارتباط ميان دنيای فيزيكی و ديجيتالی، سطح تعاملات ميان انسان، محيط و كامپيوتر را ارتقا می‌بخشد و احساس حضور واقعی در فضاهای مجازی را برايی ما تداعی می‌كند. برخی از فوايد و كار‌برد‌های متاورس در صنعت گردشگری عبارت‌اند از:

  • برگزاری تورهای مجازی: امكان «تجربه كردن قبل از خريد» يكی از مهم‌ترين ظرفيت‌های متاورس است كه به برندهای گردشگری اجازه می‌دهد تا اعتماد مشتريان را جلب كنند.
    تفريحات لذت‌بخش‌تر: متاورس كمک می‌كند تا تفريحات بسيار لذت‌بخش‌تر و متناسب با اطلاعات به‌روز، به مسافران ارائه شود. به كمک متاورس، مسافران در يك دنيای مجازی با احساسات واقعی خود روبه‌رو می‌شوند.
  • جذب سرمايه‌گذاران رمز‌ارز: استفاده از متاورس در گردشگری به فعالان اين صنعت كمک می‌كند تا سرمايه‌گذاران رمزارزها را به خود جذب و تراكنش‌های رمزنگاری را تسهيل كنند و برنامه‌های وفاداری قوی‌تری را ارائه دهند.
  • راه‌اندازی فروشگاه‌ و افزايش درآمدزايی: متاورس در گردشگری به شركت‌ها كمک می‌كند تا بازارهای اينترنتی خود را ايجاد كنند يا به بازارهای اينترنتی گسترده‌تری وارد شوند. علاوه بر اين، توسعۀ محصولات جديد در محيط‌های باز و انعطاف‌پذير مانند متاورس، امكان بررسی دقيق‌تر رفتار مشتريان را امكان‌‌پذير می‌كند.
  •  افزايش ارتباطات داخلی كسب‌وكارها: ويژگی‌های تعاملی متاورس به مديران و كاركنان اجازه می‌دهد تا در بالاترين سطح به‌صورت مجازی با يكديگر تعامل كنند. اين فناوری، به افزايش كارايی كاركنان و متعادل‌سازی هزينه‌های نيروی كار كمک خواهد كرد.
  • برگزاري جلسات و رويدادهای مجازی: متاورس فاصلۀ مكانی را از بين می‌برد و ميهمانان، بدون نياز به حضور فيزيكی می‌توانند به كمك آواتار‌ها در رويدادها شركت كنند.

به‌علاوه، متاورس فرصت‌هاي جديدی را براي پياده‌سازی استراتژي‌های فروش و بازاريابی، مديريت درآمد، بهينه‌سازی عمليات‌های روزانه و ارتقای تجربۀ ميهمانان فراهم می‌كند.
بااين‌حال، سؤال اصلی اينجاست، باوجود همۀ مزايای متاورس براي گردشگری، آيا تجربۀ سفر در متاورس می‌تواند جای تجربه‌های فيزيكی در دنيای واقعی را بگيرد؟ آيا انسان‌ها می‌توانند با اين دنيای جديد خو بگيرند؟ آيا متاورس می‌تواند در آينده تمام حواس ازجمله لمس‌ كردن، بوييدن، و چشيدن را درگير كند؟ بدون شک، ميزان استقبال كاربران از متاورس در گردشگری، بسته به موفقيت اين پديده در پاسخ‌گويی به نياز افراد است.

کتاب‌های مرتبط

راهنمای جامع مدیریت فنی دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری

560,000 تومان
وزن 2 کیلوگرم
نام مولف

ابوالفضل صیامیان گرجی, اسماعیل برات, اشکان بروج, اصغر ساروخانی, الهه جهان‌تیغ, امیرعباس نجفی‌پور, پریسا خدادادی, ترانه حاجی احمدی فرمهینی, جعفر باپیری, جواد یوسفی, حمید خلیلی‌پناه, دیاکو عباسی, راحله ملکی, سید علی هاشمی, سیده مهسا مطهر, عادل نیکجو, فرزانه حقیقت‌ قهفرخی, مجتبی شاه‌ولی, محمد شریفی تهرانی, محمد ‌منظرنژاد, مژگان تراب احمدی, نسیم نعمتی

شابک

9786227239690

تعداد صفحه

680

سال انتشار

1402

نوبت چاپ

اول

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *