برنامهریزی گردشگری در سطوح مختلف از سطح کلیتر یا عمده گرفته تا سطح داخلی یا جزئیتر انجام میپذیرد. هر سطح، بر موضوعات خاصی متمرکز میشود. در شرایط دلخواه، ابتدا سطوح کلیتر یا عمده تهیه شده و با در نظر گرفتن چارچوب این سطوح، سطح داخلی برنامهریزی میشود. این سطوح بهشرح زیر تشریح میشوند:
سطح بینالمللی
این سطح به خدمات حملونقل بینالمللی، برنامهریزی سفر گردشی که برای بیش از یک کشور باشد، گسترش تولیدات مشترک از طریق راههایی چون جاده ابریشم، مسیر مایائیها و طرح «راه بردگان» و گاهی به بازاریابی گردشگری مشترک مربوط میشود. کمیسیونهای گردشگری بینالمللی (مثل سازمان جهانی جهانگردی و کمیسیونهای منطقهای آن) به تدوین استانداردها و سیاستهای گردشگری منطقهای و جهانی پرداخته، تحقیق در سطح جهانی را راهاندازی میکنند. انجمنهای همکاری میان کشورها و بین بخشهای خصوصی و دولتی را ترغیب میکنند. انجمن حملونقل بینالمللی هوایی (یاتا) و سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) به موضوع استانداردهای حملونقل بینالمللی و موضوعات دیگر میپردازد. سازمانهای گردشگری منطقهای از قبیل انجمن مسافرت اقیانوس آرام آسیا، شورای گردشگری اقیانوس جنوب، سازمان گردشگری کارائیب، بخش گردشگری انجمن ملل آسیای جنوب شرقی و سازمان گردشگری منطقهای آفریقای جنوبی برنامهها و سیاستهای منطقهای را ایجاد و همکاری میان کشورهای عضو را تقویت میبخشد. انجمنهای تجارت گردشگری مثل شورای جهانی گردشگری و سفر و انجمن بینالمللی هتل و رستوران، طرحهای تأیید کیفیت و استانداردهای داوطلبانه را برقرار ساخته و به موضوعاتی که به سودآوری تجاری منطقه مرتبط باشد میپردازند.
سطح ملی
سیاست ملی گردشگری، برنامهریزی ساختاری برای دسترسی بینالمللی به کشور و شبکه حملونقل عمده آن، جاذبههای اصلی گردشگری، برنامههای اصلی سفر گردشی، تنظیم تسهیلات سطح ملی، ایجاد استانداردها و رشد آموزش گردشگری و مؤسسات تربیتی، سیاستهای سرمایهگذاری و بازاریابی گردشگری و مهیا ساختن خدمات اطلاعات برای کل کشور است.
سطح منطقهای
غالباً به ایالات و استانها اطلاق میشود و عبارت است از سیاست منطقهای گردشگری، برنامهریزیهای سفر گردشی منطقهای. دسترسی محلی و شبکه حملونقل و گاهی ایجاد تسهیلات استانداردهای خدمات، گاهی تنظیم سیاستهای سرمایهگذاری منطقهای و مدیریت بازاریابی گردشگری منطقهای، راهاندازی و هماهنگی آموزش و برنامههای تربیتی در گردشگری میتواند نقش مهمی در سطح منطقه داشته باشد.
سطح محلی یا مدنی
این سطح برنامهریزی گردشگری برای نواحی محلی حومه مناطق، شهرها، شهرکها، روستاها، استراحتگاهها، بخشها و برخی ویژگیهای جذب گردشگر را شامل میشود. سطح محلی یا مدنی برنامهریزی گردشگری مشتمل بر برنامههای جامع گردشگری محلی، برنامههای مدنی گردشگری و طرح کاربری زمین برای استراحتگاهها و دیگر تسهیلات گردشگری است. برنامههای خاص گردشگری مانند گردشگری بومی و گردشگری در ده یا روستا در سطح محلی انجام میپذیرند. برخی امور تربیتی و آموزشی، بازاریابی و تدارکات خدمات اطلاعاتی و نقشهای دیگر مدیریتی را برای گردشگری میتوان در سطح محلی قرار داد.
سطح برنامهریزی محل
برنامهریزی محل عبارت است از برنامهریزی محل خاص برای ساختمانها و بناها، تسهیلات تفریحی، حفظ محیط زیست، نواحی پر چشمانداز، توقفگاهها و تسهیلات دیگر در محل ساخت و ساز.
سطح طرح، معماری، چشمانداز و مهندسی
این سطح دقیقترین سطح است که طرح دقیق ساختمانها، بناها، چشمانداز و دیگر ساخت و سازها را علاوه بر مهندسی زیربنایی و ساختمانی، در محل مشخص میکند. براساس طرح و برنامه محل، طرح معماری، چشمانداز و مهندسی در سطح محلی انجام میپذیرد. برنامهریزی گردشگری و ساخت و ساز میان تمامی سطوح باید تلفیق شود تا برنامهها و سیاستهای ساخت و ساز محلی سطح منطقهای را انعکاس دهد؛ و سطح منطقهای، سطح محلی و سطح ملی برنامهها، سیاستهای بینالمللی را انعکاس دهد. اما هر سطح باید در توسعه بخش گردشگری پیشقدم شود.
علاوه بر برنامههای جامع گردشگری، مطالعات خاص برنامههای مشخص گردشگری میتواند وجود داشته باشد. مثلاً این مطالعات میتواند شامل تجزیه و تحلیل زیستمحیطی، اجتماعی ـ فرهنگی و تأثیر اقتصادی، مطالعات بازاریابی، توسعه انواع گردشگری خاص از قبیل گردشگری دریایی، گردشگری جوانی، گردشگری سلامتی، مطالعات بهبود وضع محصول، بهسازی و توسعه صنایع دستی، توسعه گردشگری گردهمایی و ... شود. مقامات محلی باید برنامهها و سیاستهای محلی و منطقهای را مدنظر داشته باشند. برای ادامه، به کتاب مراجعه کنید.
کتابهای مرتبط
برنامهریزی توسعه جهانگردی رویکردی همپیوند و پایدار
175,000 توماننام مولف |
دکتر حمید ضرغام بروجنی |
---|---|
شابک |
9789642827374 |
تعداد صفحه |
296 |
سال انتشار |
1393 |
نوبت چاپ |
پنجم |
قطع کتاب |
وزیری |
نوع جلد |
شومیز |