بریده‌های کتاب

ویژگی ارزش‌های سازمانی و انواع آن

ارزش‌های سازمان، اصول اخلاقی یا اصولی را توصیف می‌کنند که سازمان باید از آن‌ها پیروی کند. ارزش‌ها برای سازمان مزایایی دارند، ازجمله: آن‌ها رفتار کارکنان و همچنین تصمیمات استراتژیک و عملیاتی را هدایت می‌کنند. با گذشت زمان، ارزش‌ها خصوصیات اخلاقی سازمان را، در عملکردها و فرهنگ آن، بهبود می‌بخشند. می‌توان گفت ارزش‌ها ویژگی‌های سازمان را، درخصوص عملکردها، صداقت و پاسخگویی، به ذی‌نفعان خارجی نشان می‌دهند و همچنین ، سازمان را از رقبای خود جدا می‌کنند و خطر رفتارهای نامناسب افراد سازمان را کاهش می‌دهند. اغلب کارکنان از طریق برآورد و ارزیابی چشم‌انداز، فرهنگ و ارزش‌های سازمانی می‌توانند مدیر سازمان و کارفرمای خود را درک نمایند. همچنین، تحقیقات نشان می‌دهند سازمان‌هایی که مجموعه‌ای منسجم از اصول اخلاقی را تعیین و به نمایش می‌گذارند اغلب سودآور بوده و براساس معیار زمان هستند. داشتن ارزش‌های واضح و روشن به سازمان کمک می‌کند تا افراد مناسب (کارکنان، مشتریان، همکاران) را جذب کرده و وفاداری، تمرکز، اعتماد و همکاری آن‌ها را افزایش دهد. از‌این‌رو، هر سازمانی نیاز دارد که برای خود ارزش‌های مناسبی را مشخص نماید. ویژگی‌ها و نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است می‌تواند به درک بهتر از ارزش‌های سازمانی کمک نماید:

  • ارزش‌ها بسیار عملی هستند و فرایند ارزش‌گذاری نهتنها به تکنیک‌ها بلکه به درک زمینه استراتژیک نیز نیاز دارد.
  •  ارزش‌ها می‌توانند استانداردهای شایستگی و اخلاقی را فراهم نمایند.
  •  ارزش‌ها می‌توانند از شرایط یا افراد خاص نیز فراتر روند.
  •  ارزش‌ها معمولاً دائمی هستند.
  •  ارزش‌های شخصی می‌توانند تحت تأثیر فرهنگ، سنت و ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی باشند.
  •  ارزش‌ها مملو از افکار مؤثر درباره ایده‌ها، اشیاء، رفتار و... می‌باشند.
  •  ارزش‌ها بر رفتار افراد تأثیرگذارند و به‌عنوان معیار ارزیابی عملکرد دیگران عمل می‌کنند.
  •  ارزش‌ها می‌توانند از یک فرهنگ به فرهنگ دیگر و حتی یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشند.
  •  ارزش‌ها نقش مهمی در ادغام و تحقق انگیزه‌های اساسی و خواسته‌های انسان دارند که به‌طور پایدار و مداوم برای زندگی وی مناسب هستند.
  •  ارزش‌ها تجربیات عام در کنش اجتماعی هستند که از واکنش‌ها و نگرش‌های فردی و اجتماعی تشکیل شده‌اند.
  •  ارزش‌ها جوامع را می‌سازند و روابط اجتماعی را تکامل می‌بخشند.

چهار نوع ارزش وجود دارد که ممکن است در محیط سازمان و کسب‌وکار با آن روبه‌رو شوید: ارزش‌های فردی، ارزش‌های مراوده‌ای یا ارتباطی، ارزش‌های سازمانی و ارزش‌های اجتماعی.

ارزش‌های فردی

ارزش‌های فردی بیانگر نحوه زندگی کردن و نیازهای خاص شماست. درواقع، اصولی که براساس آن زندگی می‌کنید و آنچه را برای منافع شخصی خود مهم می‌دانید نشان می‌دهد. نمونه‌هایی از ارزش‌های فردی عبارتند از: اشتیاق، خلاقیت، فروتنی و تکامل شخصیتی.

ارزش‌های ارتباطی و مراوده‌ای

ارزش‌های ارتباطی بیانگر نحوه ارتباط شما با سایر افراد در زندگی اجتماعی است که ممکن است شامل دوستان، خانواده یا همکاران سازمان شما باشند. نمونه‌هایی از ارزش‌های ارتباطی شامل موارد زیر است: گشودگی، اعتماد، سخاوت و مراقبت.

ارزش‌های سازمانی

ارزش‌های سازمانی نشانگر نحوه عملکرد سازمان شما در جهان است. ارزش‌های سازمانی عبارتند از: رشد مالی، کار گروهی و تیمی، بهره‌وری و اتحادهای استراتژیک و.. می‌باشند.

ارزش‌های اجتماعی

ارزش‌های اجتماعی بیانگر نحوه ارتباط شما یا سازمان شما با جامعه است. ارزش‌های اجتماعی عبارتند از: آگاهی از محیط زیست، بوم‌شناسی و پایداری.
از دیگر انواع ارزش‌ها، می‌توان به دسته‌بندی ارزش‌ها به دو نوع ارزش‌های نهایی و ارزش‌های ابزاری یا سودمند اشاره نمود. ارزش‌های نهایی ارزش‌هایی هستند که به‌‌نظر افراد، مهم‌ترین و مطلوب‌ترین ارزش‌هاست. آن‌ها حالت‌های مطلوبی هستند که افراد برای رسیدن به آن‌ها همواره تلاش می‌کنند. از نمونه این نوع ارزش‌ها می‌توان به شادی، عزت نفس، هارمونی و هماهنگی درونی، تعالی حرفه‌ای اشاره کرد. ارزش‌های ابزاری یا سودمند به انواع رفتارهای ترجیحی مانند صداقت، صمیمیت، بلندپروازی، اخلاق و... اشاره دارد. این ارزش‌ها بیشتر بر ویژگی‌های شخصیتی و شخصیت متمرکز است.

کتاب‌های مرتبط

الزامات استراتژیک

95,000 تومان
وزن 0.5 کیلوگرم
نام مولف

امیرحسین اخوان مفرد, رحمان عابدین‌زاده نیاسر, میترا مهتری طاهری

شابک

9786227239645

تعداد صفحه

143

سال انتشار

1400

نوبت چاپ

اول

قطع کتاب

رقعی

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *