بریده‌های کتاب

یازده ویژگی اساسی مدیران بزرگ

بخشی از کتاب الزامات استراتژیک

یافتن، حفظ و پیشرفت کارمندان مفید و تلاشگر کار ساده‌ای نیست، اما می‌توان گفت دشوارتر از آن پیدا کردن، نگه داشتن و توسعه مدیران مفید برای سازمان است. امروزه انتظار کارمندان و سرپرستان از مدیران به‌طور چشمگیری تغییر کرده است. باتوجه‌به ظهور سبک‌های جدید مدیریتی، باید انتظاراتی را که از مدیران داریم بررسی کنیم و دریابیم که چگونه یک مدیر رشد می‌کند و به درجه بالاتری می‌رسد. در این متن، تحقیقاتی درمورد مدیران تأثیرگذار Google و همچنین فرهنگ آمپ، به‌منظور کشف ویژگی‌های اصلی مدیران بزرگ، انجام شده است.

پروژه اکسیژن؛ نسل جدیدی از مدیران

در گوگل نسل جدیدی از مدیریت وجود دارد؛ در عین حال که مدیران از کارمندان مقام بالاتری دارند، به تیم و کارمندان خود خدمت می‌کنند. مدیران تمرکز خود را بر روی تنبیه و پاداش نمی‌گذارند، بلکه تمرکز آن‌ها بر رشد و توسعه تیم و الهام بخشیدن به افراد آن تیم است.

این نوع مدیریت در گوگل هنگامی شروع شد که میشل دونووان، مدیر بخش عملیات، این سؤال را مطرح کرد که اگر هر بخش گوگل یک مدیر شگفت‌انگیز داشته باشد، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ سرانجام گوگل این پروژه را آغاز کرد تا به این پرسش پاسخ دهد. نام این پروژه، پروژه اکسیژن بود. علت انتخاب نام اکسیژن این است که داشتن یک مدیر خوب همانند تنفس برای سازمان است و مدیر خوب نقش اکسیژن را برای سازمان دارد و اگر دانش مدیران را بهبود دهیم، تنفس تازه‌ای به سازمان داده‌ایم.

فرایند این پروژه این‌گونه بود که گوگل ابتدا بهترین و بدترین مدیران خود را شناسایی کرد. آن‌ها دریافتند که تیم‌هایی که از مدیران بهتری برخوردار بودند، به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای عملکرد بهتری داشتند، یعنی تصمیمات بهتری با سرعت بالاتری می‌گرفتند، اعضای تیم با احترام با یکدیگر رفتار می‌کردند، اعضای تیم در تصمیم‌گیری‌ها دخیل بودند، همچنین قادر بودند بین کار و زندگی شخصی خود تعادل برقرار کنند.

آن‌ها توانستند ثابت کنند که کارمندان تحت نظر مدیران خوب یا بد باهم تفاوت دارند. به‌طور کلی، مدیران بر روی تیم‌ها تأثیرگذارند. همچنین دریافتند که اعضای تیم‌هایی که مدیران بهتری دارند، رضایت بیشتری از شغل خود نیز دارند. برای دریافت تفاوت میان مدیران خوب و بد از طریق مصاحبه‌هایی که انجام شد، مشخص شد مدیران خوب دارای هشت ویژگی مشترک هستند:

  • مربی‌گری خوب
  • توانمندسازی تیم
  • ابراز علاقه یا نگرانی برای موفقیت اعضای تیم
  • مولد و نتیجه‌گرا
  • ارتباطات خوب
  • کمک به پیشرفت شغلی تیم
  • مشخص شدن چشم‌انداز و استراتژی برای تیم
  • داشتن تحصص و مهارت‌های فنی
  • اثربخشی مدیر در پروژه اکسیژن

فرهنگ آمپ متداول‌ترین ویژگی‌های مدیران موفق را مشخص می‌کند. پروژه اکسیژن رفتارهای اصلی مدیران خوب را در Google مشخص کرد. که در این پروژه، سه رفتار دیگر نیز مشخص شد:

  • توانایی یک مدیر برای رهبری از طریق تغییر (انعطاف‌پذیری عاطفی)
  • رفتار عادلانه با کارمندان (رفتار منصفانه)
  • متمرکز بودن بر پیشرفت، نه‌فقط نتایج (اثربخشی کلی)

یازده ویژگی مشترک مدیران بزرگ برگرفته از پروژه اکسیژن

1- مربی‌گری خوب

مدیرانی که مربی خوبی هستند، بر توسعه افراد تیم خود تمرکز می‌کنند. آن‌ها به‌طور منظم، جلسات انفرادی با هر یک از اعضای تیم برگزار می‌کنند، همچنین آن‌ها را ترغیب می‌کنند، همچنین آن‌ها را ترغیب می‌کنند راه‌حل‌های خود برای مشکلات را ارائه دهند به‌عنوان مثال: اگر به فکر ترک سازمان هستم، با مدیرم صحبت می‌کنم.

2- مراقبت و سرپرستی

مدیرانی که دلسوز هستند، وقت می‌گذارند تا با افراد تیم خود آشنا شوند. آن‌ها به موفقیت افراد علاقه دارند و این کار را با چک کردن مرتب برنامه‌ها و اقدامات افراد نشان می‌دهند و موجب بهبود و پیشرفت تیم می‌شوند. به‌عنوان مثال: من به‌طور مرتب از مدیرم بازخورد می‌گیرم و می‌توانم از آن بازخورد استفاده کنم.

3- تعاملات و ارتباطات

مدیران درک روشنی از دیدگاه سازمان دارند. مدیرانی که ارتباط خوبی دارند و شنونده خوبی هستند، بیان روشنی از سازمان و اهداف آن را، با افرادی که در تیم خود هستند، به‌شکلی که موجب ایجاد انگیزه در آن‌ها شود، به اشتراک می‌گذارند. آن‌ها تیم خود را به‌روز نگه می‌دارند تا درباره آنچه در سازمان اتفاق می افتد، به‌روز باشند. «مدیر من، با من ارتباط برقرار می‌کند که این موجب ایجاد انگیزه در من می‌شود.»

4- پیشرفت و توسعه

مدیرانی که علاقه واقعی به پیشرفت شغلی کارمندان داشته باشند، بهبود و پیشرفت آن‌ها را در برنامه اصلی خود قرار می‌دهند. آن‌ها زمانی زیادی را به صرف رسیدگی به اهداف کارمندان اختصاص می‌دهند و درباره آن‌ها صحبت می‌کنند و به آن‌ها در تصمیم‌گیری در مسیرهای احتمالی شغلی در داخل و خارج از سازمان کمک می‌کنند. «مدیر پیشرفت من را می‌بیند، و فقط نتیجه را مهم نمی‌داند.»

5- انعطاف‌پذیری عاطفی

چگونگی رفتار یک مدیر در شرایط چالش‌برانگیز می‌تواند، تأثیر به‌سزایی در تیمش داشته باشد. مدیرانی که ازنظر عاطفی مقاوم هستند از نحوه تأثیر روحیه مدیر بر دیگران آگاه هستند. آن‌ها تحت تنش‌ها، آرام و مولد باقی می‌مانند و با تغییرات ایجادشده، به‌خوبی کنار می‌آیند. «مدیر من وقتی تحت فشار هستیم، آرام می‌ماند.»

6- رفتار منصفانه

مدیرانی که از تأثیر رفتار منصفانه مطلع هستند، با در نظر گرفتن ظرفیت توسعه و اهداف افراد، برنامه‌هایی را تعیین می‌کنند. آن‌ها کار خوب را تصدیق می‌کنند و همچنین تیمی متنوع و فراگیر ایجاد می‌کنند و تنوع فکر را تشویق می‌کنند. «مدیر من اطمینان می‌دهد که کاری که به من داده شده است، مناسب من است.»

7- تقویت نوآوری

مدیرانی که نوآوری را پرورش می‌دهند، تیم‌های خود را برای تصمیم‌گیری توانمند می‌کنند و از شکست‌ها و دستاوردها درس می‌گیرند. آن‌ها ایده‌ها و رویکردهای نوآورانه را تشویق می‌کنند و به کارمندان برای اجرای آن‌ها کمک می‌کنند. «مدیر من به من کمک می‌کند تا ایده‌های ابتکاری خود را، از فکر، به عمل برسانم.»

8- اثربخشی مدیر

مدیرانی که مؤثر هستند، به افراد کمک می‌کنند تا انگیزه خود را برای انجام بهترین کارها به کار ببرند. آن‌ها موجب می‌شوند افرادی که تحت مدیریتشان هستند، احساس ارزش کنند و از آنان حمایت کنند. در این صورت، افراد آن تیم احساس می‌کنند که موفق هستند. «مدیر من مؤثر است و به من انگیزه می‌دهد تا بهترین کار خود را انجام دهم.»

9- نتیجه‌گرایی

مدیرانی که نتیجه‌گرا هستند به اعضای تیم کمک می‌کنند تا عواملی را که باعث جلوگیری از انجام وظایف خود می‌شوند شناسایی و حذف کنند و به بهترین نحو، کار خود را انجام دهند. «مدیرم به من کمک می‌کند با انجام فعالیت‌های مفید، از انجام کارهای اضافی پرهیز کنم.»

10- توانایی‌های فنی

مدیرانی که توانایی فنی لازم را دارند، برای تیم‌های خود ارزش افزوده ایجاد می‌کنند، آن‌ها می‌توانند برای انجام کارهای فنی آماده شوند و درصورت لزوم، در کنار تیم کار کنند. آن‌ها با چالش‌هایی که تیم با آن روبه‌رو هستند، هم‌دلی و همراهی می‌کنند و مهارت‌های لازم را برای کمک به ابداع راه‌حل‌ها دارند. «مربی من دانش فنی دارد که می‌تواند به تیم کمک کند.»

11- چشم‌انداز و تدوین اهداف سازمان

یک مدیر خوب، چشم‌انداز و استراتژی سازمان را برای تیم به‌صورت شفاف بیان می‌کند. درواقع، این مدیران به افراد کمک می‌کنند تا درک کنند که چگونه نقش آن‌ها در موفقیت سازمان تأثیرگذار است. «مدیرم به ما کمک می‌کند تا یک استراتژی مشخص برای رسیدن به اهداف خود تعیین کنیم.»

 

کتاب‌های مرتبط

الزامات استراتژیک

95,000 تومان
وزن 0.5 کیلوگرم
نام مولف

امیرحسین اخوان مفرد, رحمن عابدین‌زاده نیاسر, میترا مهتری طاهری

سال انتشار

1400

نوبت چاپ

اول

تعداد صفحه

143

شابک

9786227239645

قطع کتاب

رقعی

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *