بریده‌های کتاب

چرایی و چگونگی برنامه‌ریزی اوقات فراغت

برنامه‌ریزی بسیار مهم است. برنامه‌ریزی برای مدیریت اوقات فراغت عاملی است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، در صورتی ‌که تنها محصول با اهمیت سازمان‌ها، مربوط به اوقات فراغت است. تمام آنچه درخصوص خدمات، شامل تسهیلات، تدارکات، پرسنل، روابط عمومی، فعالیت‌ها، مدیریت و جدول زمانی، درنظر گرفته می‌شود، تنها یک هدف دارد و آن ایجاد فرصت‌هایی برای لذت و رضایت مردم از خدمات ارائه‌شده است.
برنامه‌ریزی باید به‌گونه‌ای باشد که با استفاده از تمامی امکانات، منابع، پرسنل و تأمین مالی بتوان به اهداف سازمان و همچنین پاسخ به نیازهای مردمی دست یافت. فرآیند برنامه‌ریزی مکانیسمی است برای دست‌یابی به اهداف اشاره‌شده فوق.
دلایل دیگری که موجب ضرورت استفاده از یک برنامه‌ریزی عالی می‌شوند در زیر توضیح داده شده است:
1- نیاز به استفاده بهینه از منابع، ازجمله زمان، فضا، پرسنل و پول.
2- ضرورت ایجاد تطابق بین زمان، فضا و امکانات موجود.
3- استفاده از اکثر فضاها برای فعالیت‌های مختلف با برنامه‌ریزی زمانی (اکثر امکانات تفریحی، پتانسیل چندین استفاده متفاوت را با برنامه‌ریزی‌های زمانی دقیق دارا می‌باشند.)
4- عدم استفاده از فضا که باعث ازدست رفتن قابلیت‌های آن، برای همیشه، می‌شود.
5- ضرورت ایجاد تعادل در برنامه‌ریزی بین بازه گسترده‌ای از مشتریان بالفعل و بالقوه.
6- دست‌یابی به تعداد مشتریان مناسب، از طیف‌های مختلف مردمی، درکنار گزیده‌ای از فعالیت‌ها.
7- اطلاع رسانی مناسب از زمان‌های امکان حضور و همچنین نوع امکانات دریافتی به مردم.
8- عدم ایجاد هرج‌ومرج و همچنین ایجاد ساختار، نظم ‌و ترتیب و تعادل در مجموعه و همچنین استفاده کارآمد از منابع. گفتنی است حتی برای خدماتی که به‌طور اتفاقی و برای اولین بار ارائه می‌شود نیز داشتن برنامه‌ریزی ضروری است.
برنامه‌ریزی اوقات فراغت متشکل از طرح، فهرست برنامه‌ها، جدول زمان‌بندی و نحوه اجراست. این فرآیند با استفاده از تسهیلات، منابع و نیروی انسانی، گستره وسیعی از خدمات، شامل فعالیت‌های بالقوه و بالفعل، معمولی، جهت‌دار، رتبه‌بندی‌شده، متنوع و خاص، را در دسترس عموم مردم قرار می‌دهد. برنامه‌ریزی جوهره خدمات اوقات فراغت و علت وجودی آن است.
برنامه‌ریزی، با توجه به تسهیلات و اهداف هر سازمان، متفاوت است. تسهیلات یک سازمان می‌تواند در انواع مختلفی از اوقات فراغت، مانند هنر، مؤسسات ورزشی، شرکت‌های ورزشی خصوصی، خدمات عمومی و حتی تحت قراردادهای دولتی، استفاده گردد. چه یک سازمان عام‌المنفعه، چه یک مقام دولتی و یا کسب‌وکار ورزشی در زمینه اوقات فراغت فعالیت نمایند، همگی یک هدف دارند و آن دست‌یابی به رضایت مردم و جذب آن‌هاست. عدم دست‌یابی به این هدف برابر با شکست سازمان مذکور خواهد بود. برنامه‌ها راهی برای مدیریت اوقات فراغت‌اند. آن‌ها مانند وسیله نقلیه‌ای هستند که فرصت‌های اوقات فراغت را به جامعه منتقل می‌کنند. یکی از نشانه‌های برنامه‌ریزی خوب، دست‌یابی به رضایت و رفاه فردی است و در برنامه‌ریزی‌ها، برای ارزش‌های شرکت‌کنندگان، اهمیت بالایی قائل شده‌اند. اگرچه کمیت و اعداد با اهمیت است، ولی رضایت فرد می‌بایست جزئی از شالوده خدمات درنظر گرفته شود. در ارزیابی برنامه‌ریزی‌ها، اغلب بررسی می‌نمایند که به چه میزان از جنبه‌های کیفی دست یافته‌ایم. به‌منظور برنامه‌ریزی برای مردم، ضروری است که طیف گسترده‌ای از برنامه‌های اوقات فراغت مربوط به خدمات تفریحی جامعه ارائه شود تا بتوان مردم را به این برنامه‌ها جذب نمود.

برنامه‌ریزی برای تفریح و سرگرمی جامعه

برنامه‌ریزی برای تفریح و سرگرمی جامعه، شامل اهداف اجتماعی بسیاری است. مقامات محلی انگلستان در گذشته، بین سال‌های 1960 ـ 1980 (سال‌های رشد تسهیلات و تدارکات اوقات فراغت عمومی)، دچار محدودیت‌ها و تنگناهای مالی شده و با مشکلات اقتصادی روبه‌رو شدند. مدیر اوقات فراغت می‌بایست تلاش نماید تا توازن بین نیاز‌های مردمی، فعالیت‌های مختلف و اهداف مالی و اجتماعی را برقرار نماید.
برنامه هماهنگ فعالیت‌ها، در مجتمع‌های گذران اوقات فراغت، دارای ویژگی‌های زیر است:
1- ایجاد فرصت‌های مشارکت در طیف وسیعی از فعالیت‌های اوقات فراغت بر پایه و ساختار غیررسمی
2- ایجاد فرصت‌هایی برای مشارکت فعال، خلاقانه و حتی منفعلانه
3- ایجاد فرصت‌هایی برای فعالیت‌های فردی و گروهی
4- اختصاص زمان به فعالیت‌های برنامه‌ریزی‌شده مشخص و همچنین برنامه‌های متغیر
5- ایجاد امکان رقابت، فعالیت‌های مشارکتی، و حضور تماشاگر برای رویدادهای ویژه
در مراکز چندمنظوره، برنامه‌ریزی سمت و سوی سنتی به‌خود گرفته و براساس سعی و خطا و حس جمعی پایه‌گذاری می‌شود. این نحوه برنامه‌ریزی جایگزین مناسبی برای طرح‌های برنامه‌ریزی‌شده نیست.
بنابراین مدیران اوقات فراغت می‌بایست دارای مهارت‌هایی چون برنامه‌نویسی اوقات فراغت، و قابلیت تفسیر و مهارت‌های سازمانی باشند تا بتوانند برنامه‌های مدون مناسب و درخور بخش‌های مختلف بازار ارائه نماید.
چه سازمان‌هایی اوقات فراغت و تفریح را برنامه‌ریزی می‌کنند؟
سازمان‌ها و ارگان‌های زیادی در زمینه برنامه‌ریزی اوقات فراغت و خدمات تفریحی فعالند، مانند اتحادیه‌های اوقات فراغت، دولت محلی، پیمانکاران مدیریت اوقات فراغت، سازمان‌های تجاری، آموزش و پرورش، مدارس، شرکت‌های ورزشی، نیروهای ارتش و طیف وسیعی از سازمان‌ها و مؤسسات داوطلب، که به چهار دسته تقسیم می‌شوند:
- بخش تجاری
- بخش مؤسساتی
- بخش داوطلبانه
- بخش دولت‌های محلی
بخش تجاری، فعالیت‌های تعریف‌شده، اهداف تقسیم‌بندی‌شده و طبقه‌بندی کاربران را تعیین می‌نماید. این دسته‌بندی‌ها شامل سینما، سالن بازی بینگو، باشگاه‌های شبانه، سالن‌های تناسب اندام، محدوده رانندگی گلف، مراکز بولینگ و تنیس می‌باشد.
در بخش مؤسساتی، مانند دانشگاه‌ها و مدارس، نیاز به برنامه‌ریزی حرفه‌ای در بخش اوقات فراغت است. اما به‌طورکلی، بازار گسسته‌ای وجود دارد که در آن، مؤسسات در رتبه اول و جامعه در رتبه دوم است. در بخش صنعتی، تسهیلات ورزشی و اوقات فراغت متنوع و گسترده‌ای باید درنظر گرفته شود؛ در این بخش نیز تخصصی بالایی لازم است تا بتوان برنامه‌های اوقات فراغت موردنیاز را تسهیل نمود.
در بخش داوطلبانه، برنامه‌نویسی عمدتاً بر پایه علایق گروه، مانند فعالیت‌های ورزشی و یا فعالیت‌های چندمنظوره، صورت می‌گیرد. به‌هرحال، اتحادیه‌ها و مؤسسات داوطلبانه و طیف وسیعی از انجمن‌ها، با امکانات گسترده و متنوعی که دارند، در جایگاه مدیریت اوقات فراغت، به‌منظور برنامه‌ریزی برای مراکز تفریحی عمومی، قرار می‌گیرند.
در بخش دولت‌های محلی، به‌دلیل گستردگی و تنوع تسهیلات، فعالیت‌ها و مشتریان، نیاز به برنامه‌ریزی گسترده و گوناگونی است. همچنین مدیران اوقات فراغت این بخش می‌بایست از یک سو، توانایی برقراری تعادل بین خدمات اجتماعی قابل ‌ارائه، برپایه برابری فرصت‌ها، و تلاش برای افزایش آن، و ازسوی ‌دیگر اقتصادی و مقرون به صرفه بودن خدمات نمایند. امکاناتی چون استخرهای شنا، مراکز تفریحی، محوطه‌های بازی، تئاترها، سالن اجتماعات و مراکز استفاده دو‌منظوره در مدارس، نیاز به برنامه‌ریزی متعادل و مناسب، برای استفاده از فرصت‌ها، دارند.
برنامه‌ریزی متعادلی که بتواند فرصت‌های برابر به همه ارائه نماید نیاز به طیف وسیعی از امکانات و تسهیلات دارد و این یکی از معضلات اصلی است که ارائه‌دهندگان خدمات عمومی با آن روبه‌رو هستند. برای ادامه، به کتاب مراجعه کنید.

کتاب‌های مرتبط

مدیریت مراکز تفریحی

220,000 تومان
وزن 0.7 کیلوگرم
نام مولف

امین پیر محمد زاده, زینب رجبی

شابک

9786008731818

تعداد صفحه

293

سال انتشار

1398

نوبت چاپ

اول

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *