به طور کلی گردشگری و اوقات فراغت بهطور روزافزون برای بهبود و ارتقای کیفیت خوب زندگی برای همۀ افراد حائز اهمیت است. مشارکت در فعالیتهای ورزشی بهعنوان ابزاری برای ارتقای تعامل اجتماعی، رشد فردی و ایجاد هویت با کیفیت زندگی مرتبط بوده و به عنوان یکی از شاخصههای مهم در نظر گرفته میشود.
شواهد تجربی نشان میدهد که افراد ناتوان، نیازها و تمایلات یکسانی با افراد معمول در رابطه با گردشگری دارند. اما، چندین مطالعه روی این واقعیت تأکید میکنند که این تجربیات از طرف افراد ناتوان بهدلیل تقویت روابط بین شخصی و خوداتکایی جدیتر تلقی میشوند.
اگرچه مزایای فعالیتهای گردشگری ورزشی فعال، بهصورت مکرر و بهطور مستقیم با سلامت روانی و بدنی مرتبط است، آنها با سلامت ذهنی نیز مرتبط هستند. تجربیاتی که در آن، افراد با احساس خودمختاری و کنترل خود مواجه میشوند، جنبههای کلیدی از تجربۀ گردشگری ورزشی فعال هستند که بهطور طبیعی ایجاد انگیزه کرده و اغلب مزیتهای روانی ایجاد میکنند. در مرحلۀ بعد، مقصودهای مرتبط با تجربۀ گردشگری ورزشی فعال کمک میکند تا حس ضعف، آسیبپذیری و عدم کنترل کاهش پیدا کند و بنابراین این حس برای عزت نفس، خوداتکایی و توانمندسازی افراد ناتوان، تا حد زیادی حائز اهمیت است.
شواهد و مستندات روزافزونی درمورد نیاز اساسی به روابط اجتماعی در زندگی افراد ناتوان وجود دارد. چندین مطالعۀ مرتبط با این موضوع، انزوای اجتماعی و عدم رضایت از زندگی اجتماعی را بهعنوان مشکلات فردی و اجتماعی این افراد تشخیص دادهاند. مشارکت در فعالیتهای گردشگری ورزشی فعال میتواند نقش کلیدی در انسجام اجتماعی ایفا کند و موجب توسعۀ روابط اجتماعی و بهبود قابلیتهای فردی در مهارتهای اجتماعی شود و بهموجب آن تأثیر مثبتی از طریق کاهش هر نوع حس طرد و انزوا داشته باشد. به این ترتیب توسعۀ روابط اجتماعی، افزایش اعتمادبهنفس و اعتماد به دیگران، تقویت میشود که این مسائل تأثیر مهمی بر پیشرفتهای اجتماعی بین فردی خواهند گذاشت. در این خصوص، از طریق فعالیتهای گردشگری ورزشی فعال، افراد میتوانند مهارتهای اجتماعی را در خود توسعه دهند که آنها را توانمند میکند تا نهتنها درزمینۀ اوقات فراغت بلکه در همۀ جنبههای زندگی موفق باشند.
هنگامی که افراد معلول و دیگران، تجربیات خود را در فعالیتهای گردشگری ورزشی فعال به اشتراک میگذارند، آنها ارتباط نزدیکی با یکدیگر برقرار کرده و بدین ترتیب شرایط مطلوبی برای مواجهه و حذف مشکلات موجود در جامعه ایجاد خواهد شد.
جدا از انسجام و آموزشی که در گردشگری فعال ورزشی مورد تشویق قرار میگیرد، این مبحث برای توانمندسازی حائز اهمیت است. بر طبق نظر کادولت و گیلدبرت (1990)، خدمات تفریح و سرگرمی برای توانبخشی به دو دلیل حائز اهمیت هستند:
الف) آنها سرگرمی، استراحت و فرار از روزمرگیهای سازمانی را ایجاد میکنند.
ب) منجر به درک تجربیات مرتبط برای همۀ انسانها میشوند.
بهعلاوه این خدمات میتوانند بهصورت بالینی برای کمک به افرادی استفاده شوند که نیاز به کسب و بهبود مهارتهای اجتماعی، کارکردهای بدنی و قابلیتهای شناختی دارند.
همچنین مشارکت در فعالیتهای ورزشی فعال در فضای باز و در برخورد با طبیعت، ممکن است موجب افزایش قدرت و مقاومت بدنی شده و درنهایت انرژی و احساس سرزندگی میشود. به همین دلایل، فعالیتهای گردشگری ورزشی فعال میتوانند برای تقویت ساز و کارهای واضحی که در فرآیند بازتوانی شکل میگیرند، استفاده شوند.
بهعلاوه انسجام، آموزش و شیوههای ارتقای سلامت، که با گردشگری فعال ورزشی مربوطاند، به نظر میرسد که اهمیتی اساسیتر را برای افراد ناتوان به دنبال داشته باشند که بهموجب آن روایتهای شخصی مثبتتر گسترش یابد. درحقیقت گردشگری ورزشی فعال، از طریق فراهم کردن گریز از محیط معمول فرد، تماس با محیطهای اجتماعی جدید، شناخت فرهنگهای دیگر و قرارگیری مستقیم در طبیعت، بهعنوان منبعی مهم از دانش و انسجام اجتماعی و همچنین تجربیات عاطفی قوی محسوب میشود. بدین ترتیب این شرایط تغییری را مورد تأکید قرار میدهد که برای تعادل کلی و رهایی از استرس در افراد ناتوان، حائز اهمیت است.
بیچفلد و نیکلسن (2011) اینطور بیان میکنند که افراد ناتوان همانند افراد دیگر، حس میکنند که نیاز دارند تا از قید و بندهای زندگی روزمره فرار کنند، اما دلایل آنها برای داشتن چنین تمایلی ممکن است متفاوت از دیگران باشد. واقعیت این است که افراد ناتوان اغلب یک روز بسیار ساختاربندیشدهای دارند که این شرایط احتمالاً به نیاز بیشتر آنها برای فرار از این زندگی کمک میکند. افراد ناتوان، بیشتر روی استراحت و آرام سازیای تأکید دارند که از طریق تعطیلات برای آنها فراهم شده باشد، که این شرایط، فرصتی برای تقویت روابط خانوادگی و بهبود تندرستی کلی در آنهاست.
بهطور خلاصه جدول زیر، بهطور نظاممند مزایای مختلف توضیحدادهشده را سازماندهی میکند که براساس بازبینی مقالات قبلی انجام شده است. سه نوع تأثیر مثبت برجسته از طریق گردشگری ورزشی فعال وجود دارد که شامل مزایای اجتماعی مشارکت، درک استقلال و بازتوانی شخصی و اجتماعی ایجاد میشود.
مزایای گردشگری ورزشی فعال برای گردشگران ناتوان
01
آبان