بریده‌های کتاب

طراحی قسمت‌ های مختلف هتل

بخشی از کتاب مبانی مدیریت هتلداری

طراحی لابی

از میان فضاهای عمومی یک هتل، لابی بیشترین تأثیر را بر میهمان دارد. زیرا در معرض دید و استفاده مسافران مقیم و همچنین مراجعین مختلف سایر بخش‌های هتل است، لذا طراحی عناصر اصلی و جزئیات آن می‌تواند تأثیری مثبت و همیشگی بر میهمانان داشته باشد.

ابعاد و اندازۀ لابی، با توجه به ابعاد و اندازۀ هتل‌ها تغییر می‌کند. ساختار لابی باید به نحوی طراحی شود که فضاهای عمومی، بخش در معرض دید هتل و بخش دور از دید را به‌طور کلی با هم مرتبط سازد. لابی مرکز دسترسی به فضاهای عمومی هتل مانند میز پذیرش، دفاتر فرانت آفیس، آسانسورها، سالن‌های غذا و نوشابه، فروشگاه‌ها و... بوده، همچنین محل گردهمایی‌های عمومی و غیررسمی میهمانان نیز می‌باشد. لابی مرکز کنترل و امنیت هتل نیز محسوب می‌گردد. کارکنان هتل- به ویژه پذیرش و انتظامات- می‌توانند ورود و خروج میهمانان و مراجعین را به‌واسطه لابی زیر نظر داشته باشند.

لابی حدود یک سوم تا یک چهارم فضای طبقۀ همکف را اشغال می‌کند و باید طوری طراحی گردد که در نزدیک درب ورودی آن، بخش فرانت آفیس (پذیرش) قرار گیرد و از لحاظ زیبایی، ارتفاع سقف، نور، پخش موزیک، دکور، مبلمان و سایر امکانات مناسب باشد. طراحی لابی‌ها بسیار متنوع بوده و گاهی همراه با آب نما، آبشار و دریاچه مصنوعی و یا به صورت آتریوم با سقف بلند شیشه‌ای و گل‌ریزان از اطراف ساخته می‌شود.

عکس 1-2  نمایی از یک لابی آتریوم (هتل 5 ستاره)

قسمت‌هایی که به‌طور معمول در لابی طراحی می‌شود عبارتند از:

  • فرانت آفیس
  • رستوران‌ها
  • کافی‌شاپ (لابی‌لانژ)
  • فروشگاه‌ها (صنایع دستی، پوشاک، روزنامه)
  • آرایشگاه‌ها
  • سالن‌های کنفرانس، جشن‌ها و میهمانی‌ها
  • فضاهای عمومی نشیمن
  • دفاتر مختلف مدیریت

طراحی طبقات هتل

طبقات هتل، نشان‌دهنده شکل کلی هتل است. هتل‌ها را در اشکال مختلف، یک وجهی، دو وجهی و یا چند وجهی طراحی می‌کنند. هتل‌های یک وجهی در زمین با یک طرف منظره ساخته می‌شوند و اتاق‌ها در یک طرف دارای راهرو هستند. طراحی هتل‌های یک وجهی به شکل مستطیل، نیم‌دایره یا آتریوم است. در طراحی هتل‌های دو وجهی دست آرشیتکت بازتر است و می‌تواند طراحی‌های بسیار زیباتر و متفاوتی را انجام دهد. با خلاقیت خود می‌تواند اتاق‌های متعدد و متنوع یک نفره، دو نفره، سوئیت‌های استودیو، الکو، یک‌خوابه و دو‌خوابه با طراحی‌های زیبا و کارآمد را در هتل طراحی کند و در فضا نیز صرفه‌جویی نماید.

تعداد طبقات هتل را می‌توان با احتساب مکان و قوانین شهری و کشوری، میزان سرمایه‌گذاری، درجۀ درخواستی و... تعیین نمود. از آنجا که طبقات هتل حدود 60 الی 70 درصد ساختمان هتل را تشکیل می‌دهند، هر گونه صرفه‌جویی در یک طبقه هتل، موجب همان مقدار صرفه‌جویی در تمامی طبقات خواهد شد. در طراحی طبقات که شکل اصلی ساختمان هتل را تعیین می‌کند، باید دقت لازم داشت تا دید آن از بیرون زیبا باشد و در عین حال اتاق‌ها نیز چشم‌انداز جذاب و مطلوبی داشته باشند.

هزینه‌های انرژی مصرفی، گرمایشی و سرمایشی را نیز باید در طراحی طبقات در نظر گرفت و از دیوارهای عایق و شیشه‌های دوجداره استفاده کرد. همیشه در طراحی‌ها می‌بایست بافت منطقه و الگوی معماری آن در نظر گرفته شود. چراکه به غیر از عوامل زیبایی‌شناسی، این معماری ریشه در اندیشۀ گذشتگانی دارد که همواره سعی کرده‌اند از مصالح موجود در محیط پیرامون استفاده و بیشینۀ بهره‌وری انرژی در ساختمان را رعایت کنند.

طرح‌ها و پلان‌هایی که آرشیتکت‌ها معمولاً بر آن تاکید دارند، عبارتند از: پلان مستطیل دو وجهی با یک راهرو در وسط و اتاق‌های دارای بالکن یا بدون بالکن و یا اشکال مختلف دایره، نیم‌دایره، به صورت T یا مربع به شکل آتریوم، L، دو نیم‌دایره معکوس، دو مستطیل غیر هم محور، مثلثی و دیگر طرحهای مدرن.

به‌طور کلی در هتل به توسعه احتمالی هتل نیز باید توجه کرد و پیش‌بینی آن به صورت عمودی یعنی در ارتفاع و یا افقی از طرفین ساختمان در نظر گرفته شود.

در طراحی طبقات، مکان آسانسور کارکنان به صورت مجزا از آسانسور میهمان و اتاق خانه‌داری بسیار مهم و لازم است و باید به ترتیبی طراحی شود که میهمانان و کارکنان فواصل کمتری را برای مکان‌های مختلف طی نمایند. راه‌پله‌های اضطراری نیز باید در دید میهمانان بوده، با علائم مخصوص مشخص شوند و دسترسی به آن‌ها آسان باشد.

در جدول صفحه بعد، جزئیاتی در خصوص انواع شکل‌های ممکن برای طراحی طبقات هتل را خواهید دید.

هر کدام از اشکال طراحی هر طبقه، دارای ویژگی خاصی است که بر بهره‌وری برنامه‌ریزی آن، تأثیر بالقوه‌ای دارد. این جدول ابعاد ساختمان اصلی هتل، درصد متوسط مساحت هر طبقه که به اتاق‌ها اختصاص داده شده، و مقدار مساحت مورد نیاز هر اتاق به راهرو نشان داده می‌شود.

به‌عنوان مثال، این جدول نشان می‌دهد که شکل دوخم‌شدگی، کارآمدترین شکل از نظر درصد مساحت اتاق بوده ولی در مقابل آن، شکل آتریوم بیشترین پرت مساحت را دارد که عمدتاً به دلیل مساحت زیادی است که در هر طبقه برای راهرو اتاق‌ها ‌می‌بایست در نظر گرفته شود.

جدول 1-1  انواع شکل‌های ممکن برای طراحی طبقات هتل (4)

شکل

تعداد اتاق

(برحسب درب)

ابعاد

درصد اتاق

(از مساحت)

مساحت راهرو

(به ازای هر اتاق)

توضیحات

یک وجهی

12-30+

10 متر x

طول

(مورد نظر)

65%

m25/7

حجم اتاق‌ها، معمولاً تأثیری بر هستۀ عمودی سازه ندارد.

دو وجهی

16-40+

18 متر x

طول

(مورد نظر)

70%

m22/4

طول مقرون به‌صرفه، با محل قرارگیری خروجی پلکان محدود می‌شود تا با کد ساختمان مطابقت کند.

دوخم‌شدگی

24-40+

24 متر x

طول

(مورد نظر)

72%

m26/4

هسته پنهان، ایجاد دیوار کمتر محیط در هر اتاق، راهرو بیشتر بخاطر لابی آسانسور

برج مستطیلی

16-24+

34x34m2

65%

m26/5

این طرح بر ایجاد اتاق‌ها در گوشه‌ها متمرکز است. تعداد کمتر اتاق در هر طبقه، طراحی هسته را دشوارتر می‌کند.

برج دایره‌ای

16-24+

قطر دایره

27-40m

67%

m26-2/4

تعداد زیاد دیوار بیرونی به ازای هر اتاق، دشوار جهت طراحی اتاق میهمان.

مثلثی

24-30

متغیر

64%

m29/7-5

هستۀ مرکزی بخاطر شکل، ناکارآمد است. طراحی اتاق‌های گوشه‌ای از شکل مستطیلی ساده‌تر است.

آتریوم

24+

27+m

62%

m28/8

حجم فضای باز جهت ایجاد فضای دیدنی، راهروها باز، فرصت برای آسانسور شیشه‌ای، نیازمند مهندسی دقیق برای تهویه مطبوع و تخلیه دود

یکی دیگر از گام‌های مقدماتی در طراحی هتل، طراحی ساختار اتاق میهمان است. اختصاص درصد بالایی از فضا به بخش اتاق میهمان، موجب کاهش نسبت هزینه ساخت هر هتل می‌شود. استفاده از لوازم با کیفیت و بادوام، مانند مبلمان و سایر اثاثیه و لوازم در هتل و همچنین ایجاد فضاهای اضافی مانند رستوران، سالن جشن‌ها و جلسات و امکانات تفریحی، سودآوری بیشتری را در آینده هر هتل تضمین می‌نماید.

کتاب‌های مرتبط

مبانی مدیریت هتلداری

165,000 تومان
وزن 0.5 کیلوگرم
نام مولف

ابرهیم شیوا, فرزین شواخ

سال انتشار

1400

نوبت چاپ

دوم

تعداد صفحه

242

شابک

9786008731511

قطع کتاب

وزیری

نوع جلد

شومیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *