بازاریابی رسانههای اجتماعی یکی از بهترین راههایی است که هر کسب و کاری میتواند برای هدایت فروش، ایجاد روابط و تأمین رضایت مشتریان از آن استفاده کند. باوجود اینکه بر محبوبیت رسانههای اجتماعی در این سالها بهعنوان یک ابزار بازاریابی اضافه شده، هنوز درمورد بازاریابی رسانههای اجتماعی تصورات غلط زیادی وجود دارد. هفت مورد زیر از معمولترین افسانههای مشترکی است که افراد حرفهای کسب و کارها در ارتباط با بازاریابی رسانههای اجتماعی دارند.
افسانۀ اول: رسانههای اجتماعی تنها یک مد زودگذر هستند.
صاحبان کسب و کار بیشتر تمایل دارند زمان و انرژی خود را صرف ابزارهای بازاریابی کنند که در طولانیمدت مفید واقع شوند، تا اینکه منابع محدود خود را برای یک فنآوری جدید و زودگذر هدر کنند. تعدادی از افراد حرفهای کسب و کارها این سؤال را مطرح میکنند که آیا رسانههای اجتماعی بهعنوان یک ابزار قدرتمند بازاریابی و ارتباطی باقی میمانند یا خیر.
باید گفت فرض اساسی رسانههای اجتماعی این که مردم اجتماعی بوده و تمایل به برقراری ارتباط با یکدیگر دارند در طول زمان ثابت بوده است. تفاوت در این است که امروزه افراد قادرند از طریق روشهای مؤثرتر و قابلاندازهگیریتر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
همانند اینترنت، رسانههای اجتماعی یک جرقۀ زودگذر نیستند، زیرا تمایل انسان به اجتماعی شدن پایانپذیر نخواهد بود. از طرفی، رسانههای اینترنتی که راههای جدید ارتباطی را برای مردم فراهم میکنند بهسرعت درحال تکاملاند. اگرچه رسانههای اجتماعی تنها در یک آیندۀ قابلپیشبینی گسترش مییابند، پلتفرمهای خاص رسانههای اجتماعی «تکنولوژیها یا اپلیکیشنهایی نظیر فیسبوک و توییتر» بهطور قابلملاحظهای تغییر میکنند. برخلاف تمرکز بر بزرگترین و آخرین سایتها یا اپلیکیشنها، اقتصادی کردن تلاشها با نگاه بر تمایلات و رفتارهای محوری در تعاملات رسانههای اجتماعی، به این دلیل که این فعالیتها در طول زمان بدون تغییرند، انجام میگیرد.
بهعلاوه، بازاریابی رسانههای اجتماعی یک شکل از بازاریابی شفاهی است. این که مردم تجربیات داد و ستد خود یا محصولات خود را به اشتراک بگذارند بسیار معمول است: برای مثال، گفتگو درمورد یک غذای لذیذ در یک رستوران یا بالعکس، ارائۀ یک خدمت ضعیف به مشتری در فروشگاه وسایل خانگی. تفاوت در این جاست که امروزه این مکالمات در محیط آنلاین و در مقیاس بسیار وسیعی نسبتبه گذشته انجام میشوند.
رسانههای اجتماعی به نقطهای رسیدهاند که بخشی از فرهنگ جهانی شدهاند و این بسیار واضح است که نقطۀ برگشتی وجود ندارد.
افسانۀ دوم: رسانههای اجتماعی فقط برای جوانان است.
بسیاری از افراد بدبین به رسانههای اجتماعی فکر میکنند که رسانههای اجتماعی یک ابزار اولیه برای جوانان، بچهها، نوجوانان و دانشجویان است. حقیقت این است که تعداد کاربران با سن بالاتر، رشد سریعی در میان کاربران سایتهای رسانههای اجتماعی دارند.
شبکههای اجتماعی بهسرعت درحال پذیرش جمعیت افراد با سنین بالاترند و این رشد، باوجود کاربرانی با هر سن و سالی و هر محدودۀ درآمدی درحال افزایش است. این تنوع بدین معناست که بیشتر کسب و کارها، اگر تمایل داشته باشند، میتوانند مشتریان هدف خود را در سایتهای رسانههای اجتماعی شناسایی کنند.
افسانۀ سوم: برگشتی از بازاریابی رسانههای اجتماعی وجود ندارد.
بسیاری از افراد بدبین به رسانههای اجتماعی درمورد کمی کردن برگشت از بازاریابی رسانههای اجتماعی نگراناند. اندازهگیری نتایج رسانههای اجتماعی میتواند بسیار مشکل باشد و بسیاری از کسب و کارها تلاشهای خود برای رسانههای اجتماعی را اندازهگیری نمیکنند. اندک ابزارهای اندازهگیری، عدم برگشت سرمایهگذاری در رسانههای اجتماعی را نشان نمیدهند، ولی این عرصه و معیارهای اندازهگیری آن هنوز درحال توسعهاند.
یکی از سریعترین رشدها و بیشترین تقاضاهای شغلی در بازاریابی رسانههای اجتماعی، اندازهگیری تأثیرات اقتصادی کمپینهای بازاریابی رسانههای اجتماعی است. این موضوع یک بحث داغ برای همایشهای کارشناسان بازاریابی آنلاین است و درنتیجه، ابزارهای جدیدتر و دقیقتر برای کمی کردن نتایج رسانههای اجتماعی درحال ظهورند.
اگرچه برگشت از سرمایهگذاری (ROI) یک ارزش پولی مشخص است و بهکمک روشهای شناختهشده تعیین میشود، برگشت رسانههای اجتماعی به روشهای بسیار متفاوتی اندازهگیری میشود و همیشه شفاف و روشن نیستند. گفته میشود که برگشت پول از یک کمپین بازاریابی رسانههای اجتماعی میتواند اندازهگیری شود و بسیاری از کسب و کارها به انجام چنین کاری مشغولاند.
افسانۀ چهارم: بازاریابی رسانههای اجتماعی برای این کسب و کار مناسب نیست.
بسیاری از شرکتها با این مشکل مواجهاند، که آیا بازاریابی رسانههای اجتماعی برای صنعت یا کسب و کار خاص آنها مفید خواهد بود یا خیر؟ اگرچه فروش کسب و کار به مشتری در محیط آنلاین بهسرعت رو به افزایش است، معاملات بنگاه با بنگاه (B2B) بهطور مداوم درحال افزایش و حرکت بهسمت آنلاین شدناند. بههرحال، شرکتهای B2B، همانند شرکتهای B2C، از افرادی تشکیل شده که از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند. ازاینرو، بازاریابی رسانههای اجتماعی همانند شرکتهای B2C میتواند برای آنها مفید باشد.
حقیقت این است که برای هر کسب و کاری، فرصتهایی در بازاریابی رسانههای اجتماعی وجود دارد. با رشد بسیار زیاد رسانههای اجتماعی طی چند سال گذشته، بخش زیادی از جمعیت، حداقل در یک سایت رسانههای اجتماعی حضور دارند. درحالحاضر یکسوم از آمریکاییهای بالغ از رسانههای اجتماعی برای اظهارنظر مثبت یا منفی درمورد محصولات و خدمات استفاده میکنند. این بدین معناست که هر گروه از مخاطبان خاص از بعضی سایتهای رسانههای اجتماعی استفاده میکنند: چالش پیش رو، انتخاب جای مناسب برای نگاه کردن است. بازاریابی سنتی نشان داده که توجه مشتری به هر سو جلب شود، پولهای بازاریابی به آن سو سرازیرخواهد شد. بازاریابها با مردم در محلی که آنها وقت صرف میکنند ارتباط برقرار میکنند و رسانههای اجتماعی همان محلهایی هستند که مردم در آنجاها وقت صرف میکنند.
علاوهبر بیشتر شدن تغییرات در زمان مصروفه در رسانههای اجتماعی، تعداد افرادی که در جستجوی تعامل با برندها در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی هستند رو به فزونی است.
رسانههای اجتماعی، ابزار توانمندی برای هدایت تبلیغات شفاهی و یا توصیههایی از طرف دوستان هستند، همچون فیسبوک که منبع عمدهای برای تبلیغات شفاهی است.
باتوجهبه قدرتی که رسانههای اجتماعی از مشتریان خود به دست میآورند، جای تعجب کمی وجود دارد که کاربران بهطور روزافزونی به تبلیغات سنتی رسانهها بیاعتناتر شده و توجه خود را بهسمت رسانههای اجتماعی که بر محتوای آن کنترل دارند، سوق دهند. در آخر، برای مشتاق نگه داشتن مردم، تلاشهای بازاریابی باید تطبیق یافته و برای استفاده از رسانههای اجتماعی تکامل یابند.
افسانۀ پنجم: بازاریابی رسانههای اجتماعی جدید است.
بازاریابی رسانههای اجتماعی واقعاً جدید نیست. بسیاری از اصول بازاریابی، براساس جامعه، رفتار و مفاهیم اقتصادی، برای سالهای زیادی وجود داشته، اما فناوری جدید و رسانهها درحال تغییر نقشی هستند که این مفاهیم در بازاریابی نوین ایفا میکنند. برای مثال، نامهای تجاری دربارۀ پتانسیل تحت کنترل درآوردن مکالمات آنلاین در بلاگها، توییتر و شبکههای اجتماعی بسیار هیجانزدهاند. این رفتار که همان صحبت کردن درمورد برندهای تجاری و کسب و کارهاست موضوع جدیدی نیست و بهطورکلی بازاریابی شفاهی نامیده میشود. تفاوت این است که این گفتگوها درحالحاضر بهطور عمومی، آنلاین و قابل دید برای آیندهای نامحدود هستند.
جدیدترین وجه رسانههای اجتماعی فناوری است، زیرا این فناوری یک گفتگوی آنلاین باز و شفاف را مقدور میسازد. برخی از شرکتها علاقهای به موفقیت در رسانههای اجتماعی ندارند، زیرا آنها از بازخورد مشتریانشان در این مورد میترسند. حقیقت این است که هماکنون مشتریان در سایتهای اجتماعی حضور دارند، صحبت دربارۀ کسب و کارها در صفحات فیسبوک، بلاگها و حسابهای توییتر، چه یک کسب و کار این را قبول کند یا خیر، وجود دارد.
افسانۀ ششم: رسانههای اجتماعی بسیار زمانبرند.
یکی از بزرگترین نگرانیهایی که صاحبان کسب و کار درمورد استفاده از بازاریابی رسانههای اجتماعی دارند، مربوط به مدت زمان و منابعی میشود که باید برای این کار صرف کرد. زمان و منابع موردنیاز برای مدیریت بازاریابی رسانههای اجتماعی بستگی به اندازۀ کسب و کار دارد. شرکت بزرگی که هزاران تماس آنلاین در یک روز دارد درمقابل یک کسب و کار کوچک مسلماً باید منابع بیشتری را صرف رسانههای اجتماعی کند. تعهد زمانی موردنیاز برای مدیریت رسانههای اجتماعی بستگی به یک راهبرد خاص رسانههای اجتماعی و رویکرد مورداستفاده دارد.
سه روش کلیدی برای محدود کردن صرف زمان در بازاریابی رسانههای اجتماعی وجود دارد. اولین مورد این است که بهدنبال کارکنانی باشیم که وقت آزاد بیشتری دارند و میتوانند زمان بیشتری را به بازاریابی رسانههای اجتماعی اختصاص دهند.
دومین مورد این است که از ابزارهای کارا استفاده کنیم. تعداد زیادی از سایتها (TweetDeck, CoTweet, HootSuit) وجود دارند، که میتوانند به مدیریت آسانتر رسانههای اجتماعی کمک کنند. با استفاده از این ابزارها، تلاشها برای رسانههای اجتماعی میتوانند کارآمدتر شوند.
نهایتاً، استفاده از تلفنهای همراه، روش کلیدی برای بالا بردن کارایی بازاریابی رسانههای اجتماعی است. این امر بهویژه برای انتشار محتوای چند رسانهای مفید است.
افسانۀ هفتم: رسانههای اجتماعی رایگان است.
بسیاری از کسب و کارها درمورد رسانههای اجتماعی به این دلیل که مجانی هستند، هیجان زدهاند. باوجود این، بیشتر رسانههای اجتماعی بدون اینکه هزینهای برای آنها پرداخته شود قابل استفادهاند، رسانههای اجتماعی واقعاً مجانی نیستند. اول، هزینهای برحسب زمان و منابع صرف میشود، بهعلاوه هزینهای برای مشاوران یا سازمانها، در ارتباط با ایجاد و اجرای رسانههای اجتماعی وجود دارد. رسانههای اجتماعی زمانبرند و این بهتنهایی گویای این امر است که رسانههای اجتماعی رایگان نیستند.
دوم، همانند دیگر رسانهها و تبلیغات، علاوهبر هزینهبر بودن قرار دادن مطلب یا پست کردن، هزینههایی برای ایجاد و تولید محتوا وجود دارد.
کتابهای مرتبط
بازاریابی رسانههای اجتماعی
280,000 تومانوزن | 1 کیلوگرم |
---|---|
نام مولف |
پدرام بهیار, زهره دهدشتی شاهرخ |
سال انتشار |
1397 |
نوبت چاپ |
اول |
تعداد صفحه |
400 |
شابک |
9786008731504 |
قطع کتاب |
وزیری |
نوع جلد |
شومیز |